Yamanlar dağı (İzmir) mammalia (Insectivora, Chiroptera, Rodentia) faunası
  1. Tez No: 50689
  2. Yazar: AHMET KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABİDİN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mammalia, Böcekçil, Yarasa, Kemirici, taksonomi, ektoparazitler, habitat, Yamanlar Dağı, Türkiye, Mammalia, Insectivora, Chiroptera, Rodentia, taxonomy, ectoparasites, habitat, Yamanlar Mountain, Turkey
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET YAMANLAR DA?I (İZMİR) MAMMALIA (INSECTIVORA, CHIROPTERA, RODENTIA) FAUNASI KARATAŞ, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof.Dr. Abidin Budak Temmuz 1996, 50 sayfa Bu araştırma, 1995 Nisan ve I996 Haziran ayları arasında Yamanlar Dağı (İzmir) ve yakın çevresinden toplanan 86 böcekçil, yarasa ile kemirici örneğine dayanmaktadır. Sadece ergin örnekler, bazı durumlarda ise genç örnekler değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma alanında Insectivora'dan 1 (Erinaceus concolor), Chiroptera'dan 7 (Rhinolophus fenvmequinum, Rhinolophus hipposideros, Rhinolophus euryale, Myotis blythi, Myotis capaccinii, Pipistrellus pipistrellus, Miniopterus schreibersi) ve Rodentia'dan 9 tür (Sciurus anomalus, Microtus guentheri, Spalax leucodon, Apodemus mystacinus, Apodemus sylvaticus Rattus rattus, Rattus norvegicus, Mus domesticus ve Mus macedonicus) tespit edilmiştir. Bunlardan Rattus rattus rattus alttürü Batı Anadolu'dan ilk kez kaydedilmiştir. Diğer taraftan Mus domesticus ve Mus macedonicus Ege Bölgesi'nden; Rhinolophus euryale, Myotis capaccinii, Myotis blythi, Miniopterus schreibersi Manisa ili; Erinaceus concolor, Pipistrellus pipistrellus, Rattus rattus türleri araştırma alanından ilk kez kaydedilmiştir. Türlerin ayırıcı özellikleri, dış karekter ve kafatası ölçüleri, kürk rengi, habitat, ektoparazitleri, alttür durumu ile kısmen üreme biyolojileri verilmiştir. Ayrıca bazı türlerin bakulum özellikleri, tür ayrımı için Türkiye'de ilk kez kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MAMMALIAN (INSECTIVORA, CHIROPTERA, RODENTIA) FAUNA OF YAMANLAR MOUNTAIN (İZMİR) KARAT AŞ, Ahmet MSc in Department of Biology Supervisor: Prof.Dr. Abidin Budak July 1996, iSO'pages The present study is based on a total of 86 specimens of insectivores, bats and rodents collected on Yamanlar Mountain and its vicinity in Izmir during the period from April 1995 to June 1996. Only adult and sometimes subadult specimens are evaluated. In the surveying area, a insectivoran (Erinaceus concolor), 7 chiropteran (Rhinolophus ferrumequinum, Rhinolophus hipposideros, Rhinolophus euryale, Myotis blythi, Myotis capaccinii, Pipistrellus pipistrellus, Miniopterus schreibersi) and 9 rodent species (Sciurus anomalus, Microtus guentheri, Spalax leucodon, Apodemus mystacinus, Apodemus sylvaticus, Rattus rattus, Rattus norvegicus, Mus domesticus and Mus macedoni'cus) are determined. A subspecies of Rattus rattus, R.r.rattus is recorded for the first time from the Western Anatolia, while Mus domesticus and Mus macedonicus are reported for the first time from the Agean Region. Similarly, Rhinolophus euryale, Myotis blythi, Myotis capaccinii, and Miniopterus schreibersi are first records Manisa Province and Erinaceus concolor, Pipistrellus pipistrellus, Rattus rattus from the present study area. The diagnostic characteristics, external and cranial measurements, fur colours, ecological comments, ectoparasites, subspecific states and breeding biology of the studied material are given. Additionally, the characteristics of bacula of some species are used for the first time in Turkey for the identification of the species.