Coğrafi bilgi sistemleri ve coğrafi verilerin çok boyutlu kütükler üzerine yönelik bir yöntem tasarımı
- Tez No: 50696
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞABAN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Çok Boyutlu Kütükler, Uzaysal ve Coğrafi Veri, Geographic Information Systems, Multi-Dimensional Files, Spatial and Geographic Data in
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET CO?RAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE CO?RAFİ VERİLERİN ÇOK BOYUTLU KÜTÜKLER ÜZERİNE YERLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK BİR YÖNTEM TASARIMI Selçuk KAPTAN Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şaban EREN Coğrafi Bilgi Sistemleri, insan yaşamında, sağladığı kolaylıklar bakımından önemli bir araç haline gelmiştir. Dünya üzerindeki bir çok ülkede aktif olarak kullanılan bu sistemlerin önemi, ülkemizde yeni yeni anlaşılmaktadır. Bu amaçla, bu tez çalışmasında, Coğrafi Bilgi Sistemi kavramı tanımlanmış, varolan Coğrafi Bilgi Sistemleri tanıtılmış ve karşılaştırılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemi nedir? Nasıl gelişmiştir? Hangi alanlarda kullanılır? Coğrafi Bilgi Sistemi mimarileri, uzaysal ve coğrafi veri kavramı, bu verilerin toplanması, saklanması ve bu verilerin tutulduğu veri yapılan gibi konulara değinilmiştir. Bunlara ek olarak, coğrafi bilgi saklama konusunda yeni bir teknik olan çok boyutlu kütüklerin kullanımı önerilmiş ve bu metodun avantajlarından bahsedilmiştir. Bu yapı, dünya üzerinde aktif olarak kullanılan hiçbir Coğrafi Bilgi Sisteminde kullanılmamaktadır. Bilgisayar bilimine yeni girmiş olan çok boyutlu kütük yapılarının, aralık tipi sorgulamaya elverişli yapısı ile bu alanda kullanılması oldukça uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS AND STORAGE DESIGN FOR GEOGRAPHIC DATA ON MULTI-DIMENSIONAL FILES Selçuk KAPTAN M.Sc. Thesis in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Şaban EREN Geographic Information Systems have recently become a major tool for human life. The importance of these systems which are used in the rest of the world, have not been fully recognized in our country. For this reason, The Geographic Information Systems concept is defined and the existing Geographic Systems Software used in the world are introduced and compared in this thesis. We discuss various concepts such as, what Geographic Information Systems is, how it is evolved, its usage areas, the architecture of Geographic Information Systems, spatial and geographic data concepts, data capture and storage, data structures, etc. Additionally, a new geographic information storage method based on multi-dimensional files is proposed, and its advantages are stated. This method has not been used in any Geographic Information System on the world, yet. However, multi-dimensional files with their suitable structures for interval queries, are very appropriate to be used in Geographic Information Systems.