Bambu'da işleme parametrelerinin yüzey kalitesi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of machining parameters on surface quality in Bamboo
- Tez No: 507010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT DÜNDAR SOFUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Bambu (Bambusa), İşleme parametresi, Yüzey pürüzlülüğü, Yüzey kalitesi, Bamboo (Bambusa), Machining Parameters, Surface Roughness, Surface Quality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
BAMBU'DA İŞLEME PARAMETRELERİNİN YÜZEY KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Emrah Aykaç İleri Teknolojiler, Yüksek Lisans Tezi, 2018 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Sait Dündar SOFUOĞLU ÖZET Çalışmanın amacı ülkemizde ticari faaliyetleri yeni başlayan bambu (Bambusa) malzemeye ait işleme parametrelerinin yüzey kalitesi üzerine etkisini inceleyerek optimum işleme koşullarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda Bambu malzemeden TS 2470 standardına uygun olarak hazırlanan örnekler, farklı firmalardan temin edilen dört çeşit HSS malzemeden üretilmiş olan 8 mm çapındaki parmak freze gurubuna ait kesici bıçaklarla CNC makinesi kullanılarak işlenmiştir. Elde edilen yüzeylerde ISO 4287' ye göre yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre işlenen yüzeylerdeki yüzey pürüzlülük ölçümlerinde Ra ve Rz pürüzlülük ölçüm değerlerinde benzer sonuçlar elde edilmiş; işleme derinliği artıkça pürüzlülük değerlerinde artış gözlenmiştir. Devir sayısı 8000 dev/dak ile 10000 dev/dak arası pürüzlülük değerinde artış, 10000 dev/dak ile 14000 dev/dak arası pürüzlülük değerinde düşme, 14000 dev/dak ile 16000 dev/dak arası pürüzlülük değerinde artış görülmüştür. Kesici ilerleme hızı arttıkça pürüzlülük değerinde artış görülmüştür. Kesici tipinde kesicideki bıçak sayısı arttıkça pürüzlülük değerinde azalma görülmüştür. En düşük pürüzlülük değeri 2 mm işleme derinliğinde 14000 dev/dak devir sayısında, 1000 mm/dak ilerleme hızında ve 3 nolu (4 ağızlı Z = 4 grubu spiral parmak freze) kesici tipinde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF MACHINING PARAMETERS ON SURFACE QUALITY IN BAMBOO Emrah Aykaç Advanced Technologies, Master's Thesis, 2018 Thesis supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sait Dündar SOFUOĞLU ABSTRACT The aim of the study is to determine the optimum processing conditions by examining the effect of the processing parameters of the bamboo (Bambusa) material which enter upon a new business activities in our country on the surface quality. In accordance with this purpose, the samples prepared from bamboo material in compliance with TS 2470 standard, is machined using CNC machine with cutting blades which is produced from four different kinds of HSS materials supplied from different companies, belongs to 8 mm diameter perforched end mill group. On the obtained surfaces, surface roughness measurements were pursued pursuant to ISO 4287. According to the data obtained, similar results were acquired in the measurement of surface roughness on the machined surfaces, Ra and Rz roughness measurement values; as the depth of cut is being increased, the roughness values increased. It has been observed that an increase in the roughness value between 8000 rpm and 10000 rpm, that decrease in roughness value between 10000 rpm and 14000 rpm, and an increase in roughness from 14000 rpm to 16000 rpm. It has been obtained that the feed of cutfingfool is being increased, an increase in the roughness value. It has been determined that the number of blades in the cutter type increased, the roughness value decreased, The lowest roughness value was obtained at a depth of 2 mm machining at a speed of 14000 rpm, a feed rate of 1000 mm / min, and a cutter type of 3 mm (4 edged Z = 4 groups spiral end-mill cutter)