Multipl miyelom hücrelerine karşı otolog kök hücre ve mononükleer hücrelerinden dendritik hücre üretilmesi (tümör aşısı üretimi)
Generation of dendritic cells from autologous stem cell and mononuclear cells against multiple myeloma cells (tumor vaccine production)
- Tez No: 507065
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Multipl miyelom, dendritik hücre, tümör aşısı, hücre kültürü, Multiple myeloma, dendritic cell, tumor vaccine, cell culture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
MULTİPL MİYELOM HÜCRELERİNE KARŞI OTOLOG KÖK HÜCRE VE MONONÜKLEER HÜCRELERİNDEN DENDRİTİK HÜCRE ÜRETİLMESİ (TÜMÖR AŞISI ÜRETİMİ) Gülşen BUĞDAY Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kök Hücre Anabilimi Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2018 Danışman: Prof. Dr. Ali ÜNAL ÖZET Kanser aşıları, biyolojik tepki değiştiriciler olarak bilinen bir madde sınıfına aittir. Kanser aşısı, hem tümöre karşı spesifik olmasından dolayı konvansiyonel tedavilere göre yan etkisi daha az, hem de hafıza özelliğine sahip olmasından dolayı daha uzun koruma özelliğine sahiptir. Biyolojik yanıt modifikatörleri, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlar ve hastalıklarla mücadele kabiliyetini uyararak veya onararak çalışır. Amaç; Dendritik hücre bazlı otolog kanser aşısının üretiminde kullanılabilecek dendritik hücrelerin elde edilip edilemediğini tespit etmek ve bunun için kullanılan sitokin kombinasyonunun olumlu sonuçlar doğurduğunu gösterebilmek üzerine uygulamalar yapıldı. Bu uygulamaların sonuçları hücrelerin viabilite ve apoptoz testinin yapılmasıyla ve moleküler yüzey belirteçleri kullanılarak akım sitometrik analizlerle kanıtlandı. Yöntem; Otolog nakil için MM hastasından toplanan kök hücre ve mononükleer hücreler ile tümör hücre lizatı birleştirildi. Kontrol grubunun analizleri için bu karışımdan numune alındı. Daha sonra karışıma IL-4 ve GM-CSF sitokinleri eklenerek, doku hücre flasklarına ekimi gerçekleştirildi. Bu flaskların %5'lik CO2, 37o C sıcaklık, nemli ortama sahip inkübatörde inkübasyonu sağlandı. Kültür takip saati tamamlanan flasklardan alınan nunumelerin canlılık ve hücre sayım işlemleri akım sitometri laboratuvarında yapıldı. Sonuçlar; Tümör aşısı geliştirebilmek için gerekli hücre grubu olan olgun dendritik hücrelerin üretimi doku hücre flaskları aracılığıyla sağlandı.
Özet (Çeviri)
GENERATION OF DENDRITIC CELLS FROM AUTOLOGOUS STEM CELL AND MONONUCLEAR CELLS AGAINST MULTIPLE MYELOMA CELLS (TUMOR VACCINE PRODUCTION) Gülşen BUĞDAY Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Stem Cell Sciences Master's Thesis, February 2018 Supervisor: Prof. Dr. Ali ÜNAL ABSTRACT Cancer vaccines belong to a matter class which is known as reaction converter. Cancer vaccine both has less side effect when compared with conventional treatments because of being specific against tumor and it has a long protective feature because of having memory characteristic. Biological response modificators work by stimulating and repairing immune system's fighting ability with infections and diseases. Objective: İmplementations have been done to determine whether to get dendritic cells to be used in producing dendritic cell-based autologous cancer vaccine and to show ctokine combination used for this has positive effects. The results of these implementations have been proved with current sitometric analyses by doing cell viability and apoptosis test. Method: For autologous transfer mononuclear cells and stem cell taken from MM patient and tumor cell lysate have been united. Samples from this triturate have been taken for the analyses of the control group. Later IL-4 and GM-CSF cytokines have been added to the triturate and planting onto the tissue cell flasks has been realized. The incubation of the flask has been enabled in the incubator which has a temperature of 370C of and %5 CO2, stimina and cell counting processes of the samples taken from flaks whose culture tracking hour has been completed has been done in the flow cytometry laboratory. Conclusion; Mature dendritic cells required to develop tumor vaccine were generated via tissue culture flask in this study.