Paklitaksel'in oluşturduğu testis hasarı üzerine resveratrol'ün koruyucu etkisinin incelenmesi
A research on effects of resveratrol on rat testical tissues which was damaged with Pacli̇taxel
- Tez No: 507068
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN, DR. ESRA BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Paklitaksel, Resveratrol, Testis, Sıçan, Paclitaxel, Resveratrol, Testes, Rat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
PAKLİTAKSEL'İN OLUŞTURDUĞU TESTİS HASARI ÜZERİNE RESVERATROL'ÜN KORUYUCU ETKİSİNİN İNCELENMESİ Pınar BİLGİCİ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2018 Danışman: Prof.Dr. Birkan YAKAN ve Uzm. Dr. Esra BALCIOĞLU ÖZET Kemoterapi ilaçlarının; spermatogenez, sperm kalitesi ve kan-testis bariyerine verdiği zararlar sonucu infertiliteye neden olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Resveratrol, patojenik mikroorganizmalara karşı bitkilerce sentezlenen polifenolik bir fitoaleksindir. Bu çalışmada bitkisel tedavi süreci ile kemoterapi ilaçlarının birlikte kullanılmasının hastaya sağlayacağı fayda ve zararları belirlemek için, erkek genital sistemi üzerinde paklitakselin meydana getirdiği hasarın Resveratrol (RES)' ün koruyucu etkisiyle azaltılması amaçlanmıştır. Çalışmada Wistar albino erkek sıçanlar her grupta 10'ar hayvan olacak şekilde kontrol, paklitaksel (PAC) (10mg/kg), resveratrol (RES) (10mg/kg) ve paklitaksel+resveratrol (PAC+RES) (10mg/kg -10 mg/kg) olarak 4 gruba ayrıldı. Dekapitasyon işleminden sonra testis dokusu çıkarıldı, rutin histolojik doku takibi yöntemi uygulandı. Dokuların genel yapı ve özelliklerinin belirlenmesi için Hematoksilen-Eozin ve apoptozisi değerlendirmek için TUNEL metodu kullanıldı. Biyokimyasal parametre olarak testis dokusunda malondialdehyde (MDA), katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) değerlerine bakıldı. Sonuç olarak, dokular histopatolojik olarak değerlendirildiğinde diğer gruplardan farklı olarak PAC grubunda germinal epitelde düzensizlikler ve nekrotik tübüllerin sayısında artış, intersitisyel bağ dokusu alanlarında genişleme ve hemoraji gözlendi. TUNEL yöntemi sonuçlarına göre PAC grubunda TUNEL pozitif hücre sayısı kontrol, RES ve PAC+RES gruplarıyla kıyaslandığında artış gösterdi. Bu sonuçlar; testis dokusunda PAC' in oluşturduğu oksidatif stresin RES' ün meydana getirdiği antioksidan etkiyle azaltılabileceğini gösterdi. Testis dokusundaki MDA, CAT ve SOD değerleri biyokimyasal açıdan değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamı bir farklılık bulunmadı.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON EFFECTS OF RESVERATROL ON RAT TESTICAL TISSUES WHICH WAS DAMAGED WITH PACLİTAXEL Pınar BİLGİCİ Erciyes University, Institute of Medical Sciences Department of Histology and Embryology MSc Thesis, Ocak 2018 Supervisor: Prof. Dr. Birkan YAKAN and Uzm. Dr. Esra BALCIOĞLU ABSTRACT Cancer, defined as the disease of genes controlling the multiplication, differentiation and death of cells, is one of the most important human health problems. Chemotherapy drugs; spermatogenesis, sperm quality and damage to the blood-testis barrier have been shown to result in infertility. Resveratrol is a polyphenolic phytoalexin synthesized by plants against pathogenic microorganisms. In this study, it was aimed to reduce the damage caused by paclitaxel (PAC) on the male genital system by the protective effect of Resveratrol (RES), in order to determine the benefits and harms that would be provided to the patient by the combination of herbal treatment process and chemotherapy drugs. In the study, Wistar albino rats were divided into 4 groups as control, paclitaxel (PAC) (10 mg / kg), resveratrol (RES) (10 mg / kg) and paclitaxel + resveratrol (PAC + RES) (10 mg / kg-10 mg / kg). After the decapitation procedure, testicular tissue was removed and a routine tissue follow-up procedure was performed. General structure and properties determination for Hematoxylin-Eosin and apoptosis evaluate was used to the TUNEL method. Malondialdehyde (MDA), catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) values were measured as biochemical parameters. As a result, when MDA, CAT and SOD values were evaluated biochemically, there was no significant difference between the groups. Histopathologically, the number of germinal epithelial irregularities and necrotic tubules was increased in the PAC group, unlike the other groups. According to the results of the TUNEL method, the number of tunellite-positive cells in the PAC group increased when compared to all other groups. These results; the oxidative stress of PAC linings in the testicles could be reduced by the antioxidant effect of resveratrol