İşkembe siliyatları epidinium crawley 1923 ve ophryoscolex stein, 1858 (Ciliophora: Entodiniomorphida) hakkında morfolojik ve taksonomik araştırmalar
- Tez No: 50725
- Danışmanlar: PROF.DR. NİMET ÖKTEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rumen Ciliates, Epidinium graini n. sp, Ophryoscolex purkynjei n. comb, Bos taunts, Turkey
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
IV ÖZET İşkembe Siliyatları Epidinium Crawley, 1923 ve Ophryoscolex Stein, 1858 (Ciliophora: Entodiniomorphida) Hakkında Morfolojik ve Taksonomik Araştırmalar GÖÇMEN, Bayram Doktora Tezi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Nimet ÖKTEM Eylül 1996, 154 sayfa Bu çalışmada îzmir civarındaki salhanelerde kesilen toplam 30 evcil sığır (Bos taurus L.)' dan elde edilen işkembe içerikleri Epidinium ve Ophryoscolex genuslanna dahil siliyatlar açısından incelenmiştir. Araştırma sonucunda her iki genus içerisinde bulunan siliyatların önceden bazı araştırıcıların yaptığı gibi kaudal ışınlanma özellikleri (Dogiel, 1927) ve ikincil ışın halkası sayışma dayak olarak (Kofoid and MacLennan, 1933) tür düzeyinde ele almamıyacaklan anlaşıldı. Zira bu durum sığırlarımızda sözkonusu karakterler açısından bazı ara populasyonlann saptanmış olması ve istatistiki analiz yöntemleri ile gösterilmiştir. Sürekli varyasyonlar gösteren bu tip karakterler için en uygun sınıflandırmanın“forma”sınıflandırması olduğu ortaya çıkartılmıştır. Bu nedenle her iki genus yeniden gözden geçirilmiş ve priorite ilkesi gözönünde tutularak önceden iki ayn tür olarak tanımlanmış olan O. purkynjei ile O. caudatus, O. purkynjei n. comb, aranda bMeştirilmiştir. Ayrıca alışılmış epidiniumlardan farklı olarak Ophryoscolex genusuna yalan filogenetik eğilimler gösteren 3 formalı yeni bir tür, E. graini n. sp. ile O. purkynjei n. comb.' ye dahil 3 yeni forma (O. p. f. purkynjei n. f, O. p. f. bifidobicinctus n. f. ve O. p. f. bifidoquadricinctus n. f.) tanımlanmıştır. Bundan başka E. e. î. dwdonta n. st, E e. f. triodonta n. st., E e, f. tetrodonta n. st. ve E. e, f. pentodonta n. st. ruminant memelilerden ikinci, sığırlardan ilk kez kaydedilmişlerdir. Anahtar kelimden İşkembe siliyatları, Epidinium graini n. sp., Ophryoscolex purkynjei n. comb., Bos taurus, Türkiye.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Morphological and Taxonomical Investigations on the Rumen Ciliates of Epidinium Crawley, 1923 and Ophryoscolex Stein, 1858 (Ciliophora: Entodiniomorphida) GÖÇMEN, Bayram PhD Thessis in Turkish with English Summary Supervisor: Prof. Dr. Nimet ÖKTEM September 1996, 154 pages Rumen contents obtained from 30 domesticated cattle (Bos taunts L.), slaughtered at abattoirs in the vicinity of Izmir, were surveyed for ciliates belonging to the genera of Epidinium and Ophryoscolex. Results of this survey suggested that the ciliates in these two genera should not be classified to the species level on the basis of caudal spination characteristics or the number of the rings of secondary caudal spines, as previously proposed (Dogiel, 1927; Kofoid and MacLennan, 1933). Populations intermediate in these characteristics were detected in Turkish cattle and analysis of the morphometrical data for all criteria did not indicate significant differences for establishing separate species. It appears that these features, which show continuous variation, are more appropriate for classification as formae. Therefore, the two genera have been revised. O. purkynjei and O. caudatus, previously described as two different species, are now considered as the same species, 0. purkynjei n. comb., according to the priority in Systematic Zoology. Three new formae (O. p. f. purkynjei n. f, 0. p. f. bifidohicinctus n. f. and O. p. f. bifidoquadricinctus n. f.), all belonging to 0. purkynjei n. comb, are described. A distintcly different new species of Epidinium, E. graini n. sp., is described, which shows closely related phylogenetic trends to Ophryoscolex. The present study also reports for the first time, the presence of E caudatum f. diodonta n. st, E e. f. triodonta n. st, E e. f. tetrodonta n. st. and E e. f. pentodonta n. st. in cattle.