Kayseri çinko-kurşun üretim tesisi atıklarının beton parke taşlarında kullanılması
The utilization of Kayseri zinc-lead production plant waste in concrete parquet
- Tez No: 507334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çinko-Kurşun atıkları, beton parke taşı, dayanım, Zinc-lead wastes, concrete parquet, strength
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Kayseri çinko-kurşun üretim tesisi atık agregası ile üretilen beton parke taşlarının fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Beton parke taşı yapımında su/çimento oranı 0,30 olan biri kontrol grubu olmak üzere üç grup beton parke taşı üretilmiştir. Kayseri çinko-kurşun üretim tesisi atıkları ve kimyasal katkı malzemesi çalışmada değişken parametreler olarak alınmıştır. Kayseri çinko-kurşun tesisi atıkları kullanılarak üretilen beton parke taşları üzerinde birim hacim ağırlıkları, su emme ve boşluk oranları, yarmada çekme dayanımları, aşınma dirençleri ve donma-çözünme dirençleri belirlenmiştir. Kayseri çinko-kurşun tesisi atıkları kullanılarak üretilen beton parke taşları kontrol grubuna göre kıyaslandığında birim hacim ağırlıklarının azaldığı, su emme ve boşluk oranlarını arttırdığı, yarmada çekme dayanımlarını düşürdüğü, aşınma ve donma çözülmeye karşı dirençlerini azalttığı tespit edilmiştir. 90 günlük sonuçların 28 günlük sonuçlara kıyasla daha iyi değerler gösterdiği görülmüştür. Ayrıca kimyasal katkı içermeyen, kontrol ve çinko-kurşun atık agregalı beton parke taşlarına ait tüm deneyler sonuçları açısından daha iyi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, physical and mechanical properties of sidewalk stones containing waste of Kayseri Zinc-Lead production plant were investigated. Three groups of concrete parquets were produced, one of which was control group with water / cement ratio of 0,30. Waste of Kayseri zinc-lead production plant and chemical additives were taken as variable parameters in the study. Unit volume weight, water absorption and void ratio, splitting tensile strength, abrasion resistance and freeze-thaw resistance of concrete parquets produced using Kayseri zinc-lead plant waste have been determined. Compared to the control group of concrete parquets produced by using Kayseri zinc-lead plant waste, it is determined that unit volume weights are decreased, water absorption and void ratios are increased, splitting tensile strength is lowered, abrasion and freze-thawing resistance are lowered. 90-day results showed better results than 28-days. In addition, it was found that all tests of concrete parquets with no chemical additives, were found to be better in terms of the results than control and zinc-lead waste aggregate.