Hafif şap ile normal şap uygulamasının özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of light screed with normal screed application
  1. Tez No: 507345
  2. Yazar: FİKRET MERİH KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Beton, EPS, Dayanım, Isı İletkenlik, Lightweigt Concrete, EPS, Strength, Heat Conductivity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, EPS genleştirilmiş polistirenin ince agrega olarak kullanılan kumun yerine %100, %50 ve %0 olacak şekilde üretilen hafif şap betonu, kumlu hafif şap beton ve normal şap betonlarının fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Hafif, kumlu hafif ve normal şaplar için 250, 300, 350 kg/m3 çimento dozajlarında numuneler üretilmiştir. Üretilen şap betonları üzerinde birim hacim ağırlık, su emme oranı, eğilme dayanımı, basınç dayanımı, yangına dayanıklılık, aşınma ve ısı iletkenlik deneyleri yürütülmüştür. Çalışma sonucunda üretilen şap betonlarında EPS oranı arttıkça birim hacim ağırlıklarının azaldığı, su emme oranlarının arttığı, eğilme ve basınç dayanımlarının düştüğü, yangın ve aşınma direncinin azaldığı tespit edilmiştir. Ancak şap içerisindeki EPS taneciklerinin artması ile ısı iletkenlik katsayının azaldığı görülmüştür. Hafif, kumlu hafif ve normal şaplarda çimento dozajı arttıkça ise birim hacim ağırlıklarının arttığı, su emme oranlarının azaldığı, eğilme ve basınç dayanımlarının arttığı, yangın ve aşınma direncinin arttığı ve ısı iletkenlik katsayısı ise azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the physical and mechanical properties of lightweight screed concrete, sandy light screed concrete and normal screed concrete produced as 100%, 50% and 0% instead of the aggregate used as fine aggregate of EPS expanded polystyrene were investigated. Samples of cement doses of 250, 300, 350 kg / m3 are produced for light, sandy light and normal screeds. On the screed concrete produced, unit volume weight, water absorption, bending strength, compressive strength, fire resistance, wear and thermal conductivity tests were carried out. As a result of the study, it was determined that as the EPS ratio increases, the unit volume weights decrease, the water absorption and void ratios increase, the bending and compressive strengths decrease, and the fire and wear resistance decrease. However, the coefficient of thermal conductivity decreased with the increase of EPS particles in the alum. As the dosage of cement increases in light, sandy light and normal screeds, the unit weight increases, water absorption, bending and compressive strength increases, fire and abrasion resistance increases and thermal conductivity coefficient decreases.