Çocuk yoğun bakım ünitesinde ekstrakorporeal membran oksijenasyonu uygulanan hastaların endikasyonları, izlemi, komplikasyon ve sonuçları
Indications, monitoring, complication and results of pediatric patients who treated with extracorporeal membrane oxygenation in the Ankara University pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 507402
  2. Yazar: EMİNE DİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANIL KENDİRLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal yaşam desteği (ECLS), ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO), ekstrakorporeal kardiyopulmoner resusitasyon (ECPR), kardiyopulmoner baypas (CPB), geri döndürülebilir kardiyopulmoner yetmezlik, Extracorporeal life support (ECLS), extracorporeal membrane oxygenation (ECMO), extracorporeal cardiopulmonary resuscitation (ECPR), cardiopulmonary bypass (CPB), reversible cardiopulmonary insufficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Giriş ve Amaç: Ekstrakoropreal Memran Oksijenizasyonu (ECMO) konvansiyonel tedavi yöntemlerine yanıtsız akut ve geri dönüşümlü kardiyopulmoneryetmezlikte yeterli doku oksijenizasyonu sağlamak, kalp ve akciğer fonksiyonlarını desteklemek amacıyla vücut dışı geçici yapay destek ünitesidir. ECMO tedavisinde esas olarak; kan venöz sistemden yer çekimi etkisiyle ECMO devresine (vücut dışına) alınırarak pompa aracılığı ile yapay bir akciğerde (membran oksijenatörü) gaz alışverişi sağlanır ve tekrar dolaşıma hastanın arteriyal (VA) ya da venöz (VV) sistemine verilir. ECMO oldukça karmaşık ve invaziv bir tedavi modalitesidir. Çalışmamızın amacı; Ankara Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen ve belirlenen endikasyonlarda ECMO uygulanan hastaların; ECMO kullanım endikasyonları, izlemi, komplikasyon ve sonuçlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız ÇYBÜ'nde Ocak 2014-Şubat 2018 tarihleri arasında prospektif olarak yapılmıştır ve ECMO uygulanan hastalar gözlemsel olarak incelenip veriler kaydedilmiştir. Bulgular: Bu 50 aylık süreçte ÇYBÜ'nde toplam 1928 hasta izlenmiş olup; 64 ECMO destek tedavisi uygulanmıştır. Çalışmaya alınan hastaların 32'si kız (%50), 32'si (%50) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 84±80,6 (2-257) aydı. Hastaların 15'i (%23,5) kardiyomyopati, 6'sı (%9,4) myokardit, 10'u (%15,6) ECPR, 8'i (%12,5) kalp cerrahisi sonrası kardiyopulmoner baypas'dan ayrılamama, 6'si (%9,4) kalp cerrahisi sonrası düşük kardiyak debi sendromu, 3'ü (%4,7) refrakter septik şok, 9'u (%14,1) ARDS, 7'si (%10,9) diğer endikasyonlar ile ECMO desteği almıştır. Hastaların ECMO destek tedavisi süreleri ortamala 11,13± 11,80 (1-56) gündür. ECMO uygulanan hastaların toplam yoğun bakım kalış süresi ortalama 31,17 ±36,61 (1-184) gündür. ECMO desteği 28 hastada (%43,8) başarılı bir şekilde uygulanmış ve sonlandırılmıştır. Dekanüle edilen hastalardan 8'i yoğun bakım izleminde kaybedilerek ECMO taburculuk başarı oranı 20 hasta ile %31,3 olarak saptanmıştır. Sonuç: Geri dönüşlü solunum dolaşım yetmezliği olan uygulanan üst düzey konvansiyonel tedavilere yanıt alınamayan ölüm riski yüksek hastalarda alttaki nedene yönelik ECMO tedavisi akılda bulundurulmalıdır. Ancak ECMO kurmak, yönetmek ve sonlandırmak ciddi bir ekip ve tecrübe gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) is an extracorporeal artificial support unit to provide adequate tissue oxygenation in acute and reversible cardiopulmonary insufficiency, refractory to conventional treatment modalities. In ECMO treatment; the blood is taken from the venous system to the ECMO circulator (out of the body) by the effect of gravity, pumped through an artificial lung (membrane oxygenator) where the gas exchange occurs, then the blood is given to the arterial (VA) or venous (VV) system of the patient. ECMO is a highly complex invasive treatment modality. Our aim is to investigate the indications, follow-up, complications and outcomes of ECMO treatment at the Ankara University Pediatric Intensive Care Unit (PICU). Methods: We prospectively enrolled patients who underwent ECMO in PICUbetween January 2014 and February 2018. Results: A total of 1928 patients were followed in this 50-month period in PICU and 64 patients underwent ECMO. Thirtytwo girls (50%) and 32 boys (50%) were included in the study. The meanage of the patients was 84 ± 80,6 (2-257) months. Fifteen (23,5%) of the patients had cardiomyopathy, 6 (9,4%) had myocarditis, 10 (15,6%) had ECPR, 8 (12,5%) had cardiopulmonary bypass dependency after cardiac surgery, 6 (9,4%) had low cardiac output syndrome after cardiac surgery, 3 (4,7%) had refractory septic shock, 9 (14,1%) had ARDS, 7 (10,9%) received other indications of ECMO support. The duration of ECMO application was 11,13 ± 11,80 (1-56) days. The mean duration of intensive care unit stay in the ECMO patients was 31,17 ± 36,61 (1-184) days. ECMO support was successfully applied and terminated in 28 (43,8%) patients. Eight of the patients who were decanulated were lost in intensive care follow-up and ECMO discharge success rate was 31,3% (20 patients). Conclusion: ECMO treatment for the underlying cause should be remembered in patients with a high risk of death from cardopulmonary insufficiency that can not be resolved with high-level conventional treatments. However, establishing, managing and terminating ECMO requires a serious cooperation and experience.