Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) uygulanan hastalardaz bispektral indeks (BİS) monitörü kullanımının etkinliğinin araştırılması
Investigation of thi efficacy of use of bisphermal indeks(BİS) monitors in endoscopic retrograde colangiopanchratography (ERCP)
- Tez No: 507403
- Danışmanlar: UZMAN BÜLENT BALTACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: BİS, Bilinçli sedasyon, Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi, Propofol, BIS, Conscious sedation, Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography, Propofol
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi(ERCP) sırasında hasta konforunu ve hekimin çalışmasını kolaylaştırmak, başarı oranını yükseltmek için bilinçli sedasyon uygulamaları yapılmaktadır. Kardiyak ve solunum depresyonuna yol açmadan yeterli ve düzenli bir sedasyon dengesi sağlamak temel amaçtır. ERCP sırasında ve / veya sonrasında çok ciddi kardiyak ve solunumsal komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bu sebeple sedasyon sırasında hastanın bilinç durumu, solunum ve kardiyak parametrelerinin yakından takip edilmesi gerekmektedir. BİS; EEG analizi temelinde sedatize hastalarda bilinç seviyesini monitorize eden ve kullanımı giderek artan bir tekniktir. Bu çalışma ile propofol sedasyonu ile gerçekleştirilen ERCP işlemlerinde ek olarak BİS monitörizasyonu kullanımının sedasyon düzeyinin titre edilmesine ve uygulayıcı memnuniyeti üzerine katkısı ve sedasyona bağlı komplikasyonların azaltılmasındaki etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Propofol sedasyonu ile ERCP işlemi uygulanan ve sedasyon düzeyi BİS monitörü veya Ramsey sedasyon skalası ile değerlendirilen 100 hastanın kayıtları alındı. Sedasyonun BİS monitörü ile takip edildiği hastalar Grup B( n=49) ve Ramsey Sedasyon Skalası ile takip edilen hastalar Grup K(n=51) olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verilerinin yanı sıra işlem süresi, kullanılan toplam ilaç dozu, derlenme süresi, endoskopist memnuniyeti ve işlem sırasında meydana gelen komplikasyonlar kayıt edilerek incelendi. Bulgular: Çalışmaya Grup B'de 49, Grup K'da 51 olmak üzere toplam 100 hasta dahil edildi. Grup B'de ortanca BIS değeri, endoskopun ilk giriş aşamasında 64, sfinkterotomi aşamasında 64 ve balon stent aşamasında 63 olarak ölçüldü. Grup B'de ortalama 271,4±122,3 mg propofol kullamılırken Grup K'da ortalama 326,0±121,9 mg propofol kullanıldı. Kullanılan toplam propofol dozu Grup K'da anlamlı olarak daha yüksekti ( p=0,02). Endoskopist memnuniyet düzeyi Grup B'de anlamlı olarak daha yüksekti. Toplam komplikasyon sayısı açısından iki grup arasında fark saptanmadı. Tartışma: Standart monitorizasyona ek olarak BİS monitörizasyonu kullanımı, kullanılan ilaç dozunu azaltmakta ve endoskopist memnuniyetini artırmaktadır, ancak sedasyona bağlı komplikasyonların önlenmesinde yeterince etkin değildir. Hazırlık süresi ve maliyeti ihmal edildiği taktirde, ERCP işlemlerinde sedasyonun takibinde BİS kullanımı faydalı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Background and Goal of Study: During endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP), conscious sedation applications are made to facilitate the work of the physician, patient comfort and and to increase the success rate. Providing adequate and regular sedation balance without causing cardiac and respiratory depression is the main goal. Severe cardiac and respiratory complications can develop during and / or after ERCP. For this reason, the consciousness, respiration and cardiac parameters of the patient should be closely monitored during sedation. BIS; On the basis of EEG analysis is an increasing technique that monitors the level of consciousness in patients. In this study, it was aimed to investigate the effect of addition of BIS monitoring on the titration of sedation level in ERCP procedures performed with propofol sedation and the effect of contributing to practitioner satisfaction and sedation related complications. Materials and Methods: Records of 100 patients who underwent ERCP with propofol sedation and whose sedation level was evaluated by BIS monitor or Ramsey sedation scale were examined. The patients whose propofol sedation was guided by BIS monitor included in group B (n = 49) and the patients whose propofol sedation was guided by Ramsey Sedation Skala included In group K (n = 51). The demographic data of the patients as well as the duration of the procedure, the total drug dose used, the time of collection, endoscopist satisfaction, and the complications that occurred during the procedure were recorded. Results: A total of 100 patients, 49 in Group B and 51 in Group K, were included in the study. In group B, the median BIS value was measured as 64 for the first entry stage of the endoscope, 64 for the sphincterotomy stage and 63 for the balloon stent stage. In Group B an average of 271.4 ± 122.3 mg of propofol was used whereas in Group K an average of 326.0 ± 121.9 mg of propofol was used. The total propofol dose used was significantly higher in Group K (p = 0.02). Endoscopist satisfaction level was significantly higher in group B. There was no difference between the two groups in terms of the total number of complications. Conclusion: In addition to standard monitoring, the use of BIS monitoring reduces the dose of the medication used and increases endoscopic satisfaction, but is not effective enough to prevent sedation-related complications. If the duration of the preparation and cost are neglected, the use of BIS in sedation following ERCP procedures is a useful method.