İnfertil erkeklerde metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) c677t ve a1298c gen polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of methylenetetrahydrofolate reductaz (MTHFR) c677t and a1298c gen polymorphism in infertile male
  1. Tez No: 507476
  2. Yazar: ATIF KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUNİS DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: MTHFR, polimorfizm, erkek infertilitesi, C677T, A1298C, MTHFR, polymorphisms, male infertility, C677T, A1298C
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İNFERTİL ERKEKLERDE METİLENTETRAHİDROFOLAT REDÜKTAZ (MTHFR) C677T VE A1298C GEN POLİMORFİZMLERİNİN ARAŞTIRILMASI Atıf KOÇER Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kök Hücre Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Mart 2018 Danışman: Prof. Dr. Munis DÜNDAR ÖZET Metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) 677CT ve (MTHFR) 1298AC genleri folat metobolizmasının anahtar rolü oynayan genlerindendir. İnsan MTHFR geni kromozom 1p36.3'de lokalizedir ve 563 amino asitten oluşan MTHFR enzimini kodlamaktadır. MTHFR geninde 677CT ve 1298AC polimorfizmleri en yaygın görülen polimorfizmlerdir. Bu çalışmada 53 belirsiz azospermi, 55 nonobstrüktif azospermi, 62 obstrüktif azospermi, 51 oligosipermi ve 57 CABVD infertil erkelerin DNA örnekleri alınmıştır. 63 fertil erkekten(çocuk sahibi) edilen DNA örnekleri de kontrol amaçlı olarak alınmıştır. MTHFR geninde 677CT ve 1298AC polimorfizmleri PCR ve RFLP analizi yapılarak belirlendi. Erkek infertil grublarda(belirsiz azospermi, nonobstrüktif azospermi, obstrüktif azospermi, oligospermi ve CABVD) MTHFR 677CC, 677CT, 677TT genotipleri sırasıyla %47.17, %39.62, %13.21; %49.10, %43.63, %7.27; %43.54, %46.78, %9.68; %50.98, %33.33, %15.69; %49.12, %40.35, %10.53 kontrol grubunda %53.97, %38.10, %7.93 bulunmuştur. Erkek infertil grublarda(belirsiz azospermi, nonobstrüktif azospermi, obstrüktif azospermi, oligospermi ve CABVD) MTHFR 1298AA, 1298AC, 1298CC genotipleri sırasıyla %49.06, %43.40, %7.54; %43.64, %45.46, %10.90; %46.77, %43.55, %9.68; %52.94, %37.25, %9.81; %49.12, %38.60, %12.28 kontrol grubunda %50.80, %42.85, %6.35 bulunmuştur. Bu bulgular erkek infertilitesinde MTHFR 677CT ve MTHFR 1298AC polimorfizmlerinin önemli olmadığına işaret etmektedir. Fakat bu genlerin polimorfizimlerinin folat düzeyleriyle ilişkilerinin incelendiği daha geniş hasta grubundaki çalışmaların bizim görüşümüzü destekler nitelikte olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF METHYLENETETRAHYDROFOLATE REDUCTAZ (MTHFR) C677T AND A1298C GEN POLYMORPHISM IN INFERTILE MALE Atıf KOÇER Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Stem Cells Master Thesis, March 2018 Supervisor:Prof.Dr. Munis DÜNDAR ABSTRACT Both methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) 677CT and (MTHFR) 1298AC are genes play key role in folate metobolism. Human MTHFR gene is localized to chromosome 1p36.3 and coded MTHFR enzyme which consists of 563 amino acids. The most common polymorphisms are MTHFR 677CT and 1298AC polymorphisms. In this study, 53 indeterminate azoospermia, 55 nonobstructive azoospermia, 62 obstructive azoospermia, 51 oligosipermia and 57 CABVD infertile DNA samples were taken. DNA samples from 63 fertile men (child-bearing) were also taken for control purposes. 677CT and 1298AC polymorphisms in the MTHFR gene were determined by PCR and RFLP analysis. The genotypes of MTHFR 677CC, 677CT, 677TT in male infertile groups (ambiguous azoospermia, nonobstructive azoospermia, obstructive azoospermia, oligospermia and CABVD) were 47.17%, 39.62%, 13.21%; 49.10%, 43.63%, 7.27%; 43.54%, 46.78%, 9.68%; 50.98%, 33.33%, 15.69%; 49.12%, 40.35%, 10.53% in the control group, 53.97%, 38.10%, 7.93% respectively.Genotypes of MTHFR 1298AA, 1298AC, 1298CC in male infertile groups (ambiguous azoospermia, nonobstructive azoospermia, obstructive azoospermia, oligospermia and CABVD) were 49.06%, 43.40%, 7.54%; 43.64%, 45.46%, 10.90%; 46.77%, 43.55%, 9.68%; 52.94%, 37.25%, 9.81%; 49.12%, 38.60%, 12.28% in the control group, 50.80%, 42.85%, 6.35% respectively. These findings indicate that MTHFR 677C → T and MTHFR 1298A → C polymorphisms are not important in male infertility. But the possible association of this gene polymorphisms with the folate levels, merits further study in larger populations and we think that this further studies will support our idea.