Geri Dön

Kışlık üst giysiler için tavuk tüyü liflerinden ısı yalıtım amaçlı tekstil yüzeyi geliştirilmesi

Developing textile surface from the chicken feather fibers for heat insulation of the winter top clothes

  1. Tez No: 507477
  2. Yazar: ONUR TEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİM PAŞAYEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk tüyü, tavuk tüyü lifleri, kışlık giysilerde dolgu malzemeleri, tavuk tüyü liflerinin ısı koruma özellikleri, Chicken feather, chicken feather fibers, filling material for winter tops, heat protection properties of chicken feather fibers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 221

Özet

Günümüzde kışlık giysilerde ısı koruyucu katmanlarda dolgu malzemesi olarak doğal ve yapay malzemelerden yararlanılmaktadır. Doğal malzemeler arasında bu açıdan en elverişli malzemeler olarak su kuşlarının alt tüyleri (hav tüyleri) bilinmektedir. Yüksek ısı koruma, keçeleşmeme, hafiflik, yumuşaklık ve uzun süre hizmet verebilme özelliklerine sahip bu materyaller yeterince pahalı malzemelerdir. Bunlara karşılık, özellikle son dönemlerde geliştirilmiş olan yapay lifler bazı açılardan doğal liflerden daha üstün özellikler sergileseler de ısı yalıtımı, yumuşaklık ve uzun süre hizmet verme gibi temel özellikler açısından doğal liflerden geri kalmaktadırlar. Bu da su kuşları tüylerini, özellikle kaz ve pufla ördeği tüylerini daha pahalı kılmaktadır. Son yıllarda ısı yalıtım özelliklerine göre bu tüylerle kıyaslanabilen sentetik malzemeler de geliştirilmiştir, ancak onlar da yeterince pahalıdırlar. Buna göre de su kuşlarının tüylerine göre çok daha ucuz, kolay bir şekilde ve bol miktarda ulaşılabilen malzeme olarak tavuk tüylerinden kışlık giysilerde dolgu malzemesi gibi yararlanılması hep dikkat çekmiştir. Yapılan bu çalışmada; tavuk tüylerinden elde edilen tavuk tüyü liflerinin ısı yalıtım parametreleri incelenmiş, bu liflerin dolgu malzemesi olarak kullanıldığı prototip ürünler üretilmiştir. Ayrıca; elde edilen bulgular ışığında tavuk tüyü lifleri ısı koruyucu yapılarda kullanılan piyasada mevcut diğer malzemelerle; kaz tüyü, boncuk yün, mikro elyaf, boncuk elyafla kıyaslanmıştır ve sonuç olarak tavuk tüylerinden elde edilen malzemenin kışlık kıyafetlerde dolgu malzemesi olarak kullanılabileceği ve test sonuçlarına göre iyi bir performans gösterdiği ortaya çıkmıştır.

Özet (Çeviri)

Nowadays, natural and artificial materials are used as heat protection layer for winter clothes. Among the natural materials, the down feathers of the water birds are known as the most sufficient materials. These materials, which have high heat protection, no felting properties, lightness, softness and long serviceability, are expensive enough materials. In contrast, recently developed artificial fibers exhibit superior properties to natural fibers at some angles, but they are not as good as natural fibers in terms of heat insulation, softness and long service life. This makes the water bird feathers more expensive, especially the geese and puffy feathers. Accordingly, chicken feather fibers as filling materials for winter clothes have always attracted attention because they can be obtained in a much cheaper, easier and more abundant quantity than water birds feathers. In this study; the thermal insulation parameters of the chicken feather fibers were examined and prototype products were used in which these fibers were used as filling material. According to the test results, chicken feather fibers were also compared to the other materials available in the market such as goose feather, bead wool, micro fiber, bead fiber used for heat protection structures, and as a result it has been found that the material obtained from chicken feathers can be used as filling material in winter clothes and perform well.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de 12-17 yaş grubu genç kızların beden ölçüleri standardizasyonu

    Başlık çevirisi yok

    ENDER YAZGAN BULGUN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Tekstil ve Tekstil MühendisliğiEge Üniversitesi

    Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. GÜLSEREN KURUMER

  2. Büyük bedenli genç kızların giysi tercihlerinde tasarımdan beklentileri (15-20 yaş arası)

    In their choice of clothes, the expectations of young ladies with large size from designing (Between the ages 15 and 20)

    MELTEM HANÇERLİOĞULLARI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Giyim EndüstrisiGazi Üniversitesi

    Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMİHA AYDIN

  3. Beden imgesinin sanat nesnesi olarak tekstil malzemesiyle ifadesi

    Expression of the body as an art object throught textile material

    DEFNE BOZBIYIK

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Güzel SanatlarHaliç Üniversitesi

    Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜRGÜLER

  4. Osmanlı kadınının giyim kuşamı (Tanzimattan Meşrutiyete)

    Ottoman women's clothing culture (from political reforms in 1839 to constitutionalism)

    FÜSUN BAYER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    El SanatlarıErciyes Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN

  5. Kışlık ekmeklik buğday yetiştiriciliğinde magnezyum ile biyozenginleştirme

    Biofortification with magnesium in winter bread wheat production

    ELİF MELTEM SÖNMEZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    ZiraatAkdeniz Üniversitesi

    Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞULE ORMAN