Tavşanlarda propofol-sevofluran, midazolam-sevofluran ve medetomidin-ketamin-sevofluran anestezisinin klinik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of clinical effects of propofol-sevoflurane, midazolam-sevoflurane, medetomidine-ketamine-sevoflurane anaesthesia in rabbits
- Tez No: 507483
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM EROL, PROF. DR. GÜLTEKİN ATALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tavşan, anestezi, propofol, midazolam, medetomidin, ketamin, sevofluran, Rabbit, anaesthesia, midazolam, propofol, medetomidine, ketamine, sevoflurane
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
TAVŞANLARDA PROPOFOL-SEVOFLURAN, MİDAZOLAM-SEVOFLURAN VE MEDETOMİDİN-KETAMİN-SEVOFLURAN ANESTEZİSİNİN KLİNİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Yahya IŞIK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Cerrahi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Mart 2018 1. Danışmanlar 1.Yard. Doç. Dr. Muharrem EROL 2. Danışman Prof. Dr. Gültekin ATALAN ÖZET Bu yüksek lisans tez çalışmasının amacı, tavşanlarda propofol-sevofluran, midazolam-sevofluran ve medetomidin-ketamin-sevofluran anestezi protokollerinin tavşanlardaki klinik etkilerini karşılaştırmak ve tavşanlarda klinik uygulamalar ve deneysel çalışmalar için endotrakeal entübasyon tekniği ile güvenli ve kontrollü alternatif inhalasyon anestezi tekniği önermekti. Çalışma üç grup şeklinde planlandı. Araştırmada, yaşları 1-3 yıl; ağırlıkları 1.5-3 kg arasında değişen 15 'i dişi ve 15 'i erkek olmak üzere her bir grupta rastgele seçilen 5' i dişi, 5' i erkek 10 adet beyaz renkli Yeni Zelanda ırkı 30 adet tavşan kullanıldı. Tavşanlara; grup I' de propofol 7 mg/kg IV uygulandı. Grup II' de midazolam 0.3 mg/kg IM uygulandı. Grup III' de medetomidin 0.3 mg/kg IM ve ketamin 30 mg/kg IM uygulandı. Takiben tüm gruplarda tavşanlara sevofluran % 4 olarak 500 ml/kg/dk oksijen ile uygulandı. Bütün gruplarda; anestezi indüksiyon süresi, çiğneme refleksi zamanı (ekstübasyon zamanı), doğrulma refleksi zamanı; uygulanan anestezik kombinasyonların kardiyopulmoner etkilerini belirlemek için dakikadaki kalp atım sayısı, solunum sayısı, vücut ısısı ve periferik arteriyel hemoglobin saturasyonu değerleri belirlendi. Anestezi indüksiyon kalitesi, şirurjikal anestezi ve analjezi kalitesi, anesteziden uyanma kalitesi ile entübasyon işlemi subjektif kriterlere göre değerlendirildi. Çalışmadaki tüm gruplarda oluşan anestezi süresince kalp atım sayısı ve vücut ısısında düşüşler gözlendi. Solunum sayısında anestezinin ilk 30 dakikasında düşüşler gözlendi. Ancak, 45. dakikadan sonra tekrardan yükseldi. Grup III' de tüm örnekleme zamanlarında kalp atım sayısı ve solunum sayısının önemli düzeyde düşük seyretmesi medetomidin' in kardiyovasküler sistem üzerine olan dominant parasempatik etkisine bağlandı. Sonuç olarak, tavşanlarda yapılacak olan gerek deneysel gerekse klinik cerrahi uygulamalarda; az ağrılı ve kısa süreli girişimlerde (diş çekimi, kastrasyon, kulak temizliği) propofol-sevofluran kombinasyonunu; çok ağrılı ve uzun süreli girişimlerde (ortopedik ve laparotomik uygulamalar) ise medetomidin-ketamin-sevofluran kombinasyonunun kullanılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF CLINICAL EFFECTS OF PROPOFOL-SEVOFLURANE, MIDAZOLAM-SEVOFLURANE, MEDETOMIDINE-KETAMINE-SEVOFLURANE ANAESTHESIA IN RABBITS Yahya IŞIK Erciyes University, Institue of Health Sciences Department of Veterinary Surgery The Department M.Sc. Thesis, March 2018 First Supervisor Asst. Prof. Dr. Muharrem EROL, Second Supervisor Prof. Dr. Gültekin ATALAN ABSTRACT The aim of this master thesis study was compare the clinical effects of propofol-sevoflurane, midazolam-sevoflurane and medetomidine-ketamine-sevoflurane anesthesia protocols in rabbits and suggest safe and controlled alternative inhalation anesthesia technique with endotracheal intubation technique for clinical applications and experimental studies in rabbits. the study was planned in three groups. Ages 1-3 years; weights ranging from 1.5 to 3 kg., a total of 30 rabbits, 15 of which were female and 15 were male, were used in the study, in each group, 5 female and 5 male were randomly selected. In group I rabbits were administered propofol 7 mg/kg IV. In group II rabbits were administered midazolam 0.3 mg/kg IM. In group III rabbits were administered medetomidine 0.3 mg/kg IM and ketamine 30 mg/kg IM Subsequently, rabbits were administered sevoflurane 4 % with 500 ml/kg/min oxygen in all groups. In all groups; duration of anesthesia induction, time of chewing reflex (time of extubation), time of righting reflex; minute heart rate, respiratory rate, body temperature and peripheral arterial hemoglobin saturation were determined to detect the cardiopulmonary effects of the applied anesthetic combinations. The quality of anesthesia induction, surgical anesthesia and analgesia, anesthesia recovery and intubation process were evaluated by subjective criteria. During the anesthesia of all the study groups, heart rate and body temperature decreased. The respiratory rate decreased in the first 30 minutes of anesthesia. But, after 45 minutes, he elevated again. In group III, significant decreases in heart rate and respiratory rate at all sampling times were attributed to the dominant parasympathetic effect of medetomidine on the cardiovascular system. Consequently, In both experimental and clinical surgical applications to be performed in rabbits; It has been concluded that the combination of propofol-sevofluran may be suitable for less painful and short-term interventions (tooth extraction, castration, ear cleaning). Whereas, It has been concluded that the combination of medetomidine-ketamine-sevoflurane may be suitable for in very painful and prolonged interventions (orthopedic and laparotomic applications).