Sıvı kültürde elde edilen pleurotus sajor-caju misellerinin komposta doğrudan inokulasyon olanakları üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 50751
  2. Yazar: MİNE DİREKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL TÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Derin (Sıvı) kültür, Pleurotus sajor-caju, Ana kültür, Dane tohumluk misel, Sıvı aşı, Submerged culture, Pleurotus sajor-caju, Grain spawn, Liquid spawn, Master culture
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 30
Özet
ÖZET SIVI KÜLTÜRDE ELDE EDÎLEN Pleurotus sajor-caju MİSELLERİNİN KOMPOSTA DO?RUDAN İNOKULASYON OLANAKLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA DİREKÇİ,Mine Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç.Dr. Yüksel TÜZEL Ağustos 1996, 37 sayfa. Bu araştırma, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait misel üretim laboratuarı ve mantar üretim odasında 1996 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu denemede sıvı kültürün tohumluk misel ve şapka üretiminde kullanım olanakları ve ana kültür hazırlığında bazı besin ortamlarının P. sajor-caju için misel gelişimine uygunluğu araştırılmıştır. Denemede, yapılan uygulamalar 3 grupta toplanmıştır: Ana kültür çalışmaları olarak buğday agar, malt agar, PDA, PDAY, Yang ve Jong, malt maya agar, sentetik, Lambert ve buğday agar maya ortamları kullanılmış en hızlı gelişme, buğday agar maya (6 gün), sentetik (6.125 gün) ve malt maya agar (6.125 gün) ortamlarında görülmüştür. Bunu Lambert, PDAY, Yang ve Jong, PDA, malt agar ve buğday agar ortamları izlemiştir. Tohumluk misel üretim çalışmalarında, buğday dane ortamına 1 cm2 büyüklüğünde tek ve iki parça katı ortam aşılaması ve 2 günlük ve 3 günlük 5, 10, 15'er ml'lik sıvı biomass aşılaması yapılmıştır. Sıvı biomass aşılamasında misellerin ortamı sarma süreleri katı ortam aşılamasına göre yan yarıya kısalmıştır. Sıvı kültür kullanımı ile mantar üretim çalışmalarında talaş+kepek (3:1) ortamına 2 ve 3'er günlük 10, 15'er ml'lik sıvı biomass aşılaması yapılmıştır. Ayrıca buğday ortamına sardırılmış tohumluk miseller ile 100 g/torba olacak şekilde aşılama yapılan uygulama gözlem olarak verilmiştir. 1 aylık hasat dönemi sonunda 500 g'lık torba başına en yüksek toplam verim 3 günlük 15 mi sıvı biomass aşılamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON DIRECT INOKULATION OF LIQUID Pleurotus sajor-caju SPAWN INTO GROWING SUBSTRATE DİREKÇİ, Mine Msc in Agriculture Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yüksel TÜZEL August, 1996, 37 pages This study aims to shorten the time required to grain spawn by use direct inoculation of liquid spawn into the growing substrate of Pleurotus sajor-caju. it was carried out in 1996 at spawn laboratory and mushroom house of Department of Horticulture at Ege University, Faculty of Agriculture. This investigation has three respective parts which are master culture, mycelium growth (spawning) and mushroom production. Wheat agar, malt agar, patato dextrose agar (PDA), PDA yeast (PDAY), Yang and Jong, malt yeast agar, synthetic, Lambert and wheat agar yeast were used for master culture and the rate of mycelium growth in petri dishes were determined. The highest rapid growth rates were obtained from wheat agar yeast (6 days), synthetic (6.125 days) and malt yeast agar (6.125 days). These media were followed by Lambert, PDAY, Yang and Jong, PDA, malt agar and wheat agar in the decreasing order. Grain spawn as prepared by using agar master spawn and liquid spawn. One or two pieces agar from the stock culture were inoculated on to wheat grains. 5, 10, 15 ml were inoculated into grain media 2 and 3 times daily. Earlier mycelium growth was completed in bottles inoculated with 15 ml, 2 and 3 times daily with liquid spawn. The time required for making liquid grain spawn was approx. 2 times quicker than that grain or granular spawn. Besides grain spawn inoculation (100g/500g substrate) 3 times daily, liquid biomass as inoculated into growing substrate made up of sawdust and bran (3:1) for mushroom production. Although tere were no significant differences between the treatments, the highest yield was obtained from 15 ml 3 times daily liquid biomass inoculation.