Yapay yağış uygulanan toprakların permeabiliteleri üzerine farklı polimerlerin etkisi
  1. Tez No: 50756
  2. Yazar: MESUT DUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HURİYE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Erozyon, Permeabilite, Polimer, Erosion, Permeabilty, Polymer
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET YAPAY YA?IŞ UYGULANAN TOPRAKLARIN PERMEABİLİTELERİ ÜZERİNE FARKLI POLİMERLERİN ETKİSİ DUR, MESUT Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Huriye UYSAL Ekim 1996, 39Sayfa Bu çalışmada İzmir İli'nin Bornova ve Kemalpaşa ilçelerinde yer alan tarım arazileri topraklarından alınan farklı özellikteki yapısı bozulmamış 5 adet toprak örneğinde farklı polimer uygulamalarının permeabilite üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Toprak örnekleri üzerine 20ml % 0.5'lik PAM ve PVA polimerlerinin solüsyonları uygulanarak, laboratuvar koşullarında yapay yağmurlayıcı altında 6.4 cm/saat yoğunlukta yarım saat boyunca yağmurlamaya tabi tutulduktan sonra permeabilite değerlen saptanmıştır. Araştırma sonucu PAM ve PVA polimerlerinin etkilerinin toprak bünye, organik madde ve stabil agregatlarına bağlı olduğu, her bir polimerin etkilerinin farklı olduğu, kil, tınlı kum ve kumlu tın bünyeli toprak örneklerinde PAM ve PVA'nm infiltrasyonu arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT POLYMERS APPLICATIONS ON THE PERMEABILITY OF SOILSUNDER THE RAINFALL SIMULATION DUR, MESUT Msc in Department of Soil Supervisor: Assoc. Dr. Huriye UYSAL October :1996, 39 page In this study, it was aimed that effects of different polymer aplications on permeability were determined on five undistributed soil samples which have different properties taken from Bornova and Kemalpaşa, İZMİR. In laboratory conditions, the soil samples were treated with 20ml 0,5 % PAM and PVA Polymers and simulated rainfall was applied at 6,4 cm/h intensity for 30 minutes and the rate of permeabilities were determined. As a result of this study, it was determined that the effect of PAM and PVA polymers depended on soil texture, organic motter and stoble aggregates and effect of each polymer was different. In addition PAM and PVA increased permeability of clay, loamy sandy and sandy loam soils.