Çocuk gelin olarak evlilik yapmış kadınların ruh sağlığının araştırılması
Examination of mental health of the women married as child brides
- Tez No: 507561
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk gelin, Evlilik, Kadın, Ruh Sağlığı, Child Bride, Marriage, Women, Mental Health
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Çağımızda çocuk gelin problemi dünyanın birçok ülkesinde güncelliğini koruyan bir problem olarak karşımıza çıkmakta, gerekli yasal tedbirlerin alınmasına karşın sorunun temelden çözülemediği görünmektedir. Çocuk gelin sorunu sadece yasal düzenlemelerle ilgili bir sorun olmanın dışında, kişilerin genel olarak sağlığını, ruh sağlığını etkileyen sosyokültürel ve geniş kapsamlı bir sorun olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, çocuk gelin kavramı, evlilik kavramının içeriği, çocuk gelin sorunu genel sağlık ve özellikle ruh sağlığı yönünden incelenmiştir. Bulgular doğrultusunda, çalışmaya katılan (geçmişte erken evlilik yapmış olan) kadınların %67,7'si sağlık sorunlarının olduğunu ifade etmişlerdir. Sonuçlara göre erken evliliğin araştırmaya katılan bireylerin %84,6'sının genel sağlığını olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Erken evliliğin ruhsal yönde katılımcıları nasıl etkilediği sonucuna göre, katılımcıların %96,9'unun ruhsal sağlıklarını olumsuz etkilediği bulunmuştur. Katılımcıların evlilik ile ilgili bilgilerine baktığımızda ise 65 kişiden 63'ünün evlilik hakkında bilgileri olmadığı sonucu elde edilmiştir. Genel olarak sonuçların, erken yaşta evliliklerin çocuk gelinleri genel olarak ruhsal açıdan olumsuz etkilediği görülmektedir. Araştırmada elde edilen bulguların, toplumsal bir sorun olarak ele alınan çocuk gelinlere yönelik psikososyal müdahalelerin yapılandırılmasına önemli katkılar sağlayabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Child bride problem is unfortunately a big problem worldwide. Although there have been numerous preventive and protective legislations as well as regulations, deficits regarding this phenomenon have been remained unresolved. Additionally, the concept of“child bride”and“forced to get married at earlier ages”involve wide spectra including legal, sociological, psychological and cultural factors. Because of the severity and prevalence of this issue, further research has great importance in terms of understanding the risk factors as well as results of child bride in Turkey so as to depict the current status of this problem. This study aimed to research the psychosocial implications of being a child bride, which is mainly and previously elaborated with sociocultural, psychological as well as health-related factors. The partcipants in this study were the women currently living in Hakkari (N=65). Both sociodemographic information form and semi-structured interview were conducted for data analyses. Based on the results of this study, which also included the direct statements of the participants about their experiences, women reported health problems and reported that their mental health got worse because of being a child bride.