Sigara içen ve içmeyen kronik periodontitis hastalarında cerrahi periodontal tedavi öncesi ve sonrası VE-cadherin ve VEGF seviyelerinin araştırılması
Researching the level of ve-cadherin and vegf in smoking and non smoking chronic periodontitis patients before and after surgical periodontal therapy
- Tez No: 507560
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ UMUR SAKALLIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi periodontal tedavi, VEGF, VE-cadherin, DOS, sigara, periodontitis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sigaranın periodontal hastalıkların tedavi sürecine etkilerini daha detaylı araştırmak adına, sigara içen ve içmeyen kronik periodontitisli bireylerde cerrahi periodontal tedavi öncesi ve sonrası dişeti oluğu sıvısı (DOS) VE-cadherin ve VEGF düzeylerinin tespiti ve bunların kıyaslanmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışmaya sistemik sağlıklı 15 sigara içen ve 15 sigara içmeyen kronik periodontitis teşhisi konmuş erkek hasta dahil edildi. Cerrahi periodontal tedavi öncesinde sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataçman seviyesi (KAS), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) skorları kaydedildi ve başlangıç DOS örneklemeleri yapıldı. Hastaların belirlenen bölgelerine Modifiye Widman flep ameliyatı uygulandı. Tedaviden sonra klinik periodontal ölçümler ve DOS örneklemeleri tekrarlandı. VE-cadherin ve VEGF düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucu tüm tedavi gruplarında, 45.gün sonunda tüm klinik parametrelerde ve 30. Gün sonunda tüm biyokimyasal parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görüldü (p0.05). Sonuç: Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde; cerrahi periodontal tedavi sonrası klinik ve biyokimyasal parametrelerde iyileşmeye bağlı olarak azalma görüldüğü ve sigaranın DOS'da VE-cadherin düzeyini arttırdığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine and compare the levels of VE-cadherin and VEGF in gingival crevicular fluid (GCF) before and after surgical periodontal treatment in smoking and non-smoking chronic periodontitis patients in order to investigate the impact of smoking on periodontal disease treatment. Materials and Methods: Fifteen smoker (group 1) and 15 non-smoker (group 2) systemically healthy male patients with chronic periodontitis were included in the study. Prior to surgical periodontal treatment probing depth, clinical attachment level, plaque and gingival index scores, and baseline gingival crevicular fluid (GCF) levels were recorded. Following Modified-Widman flap surgery, these parameters were re-recorded at days 30 and 45. GCF levels of VE-cadherin and VEGF in the groups were determined by ELISA and used as the study parameters. Results: Data revealed decreases in all the clinical and biochemical parameters of all the groups at days 30 and 45 (p< 0.05).