Attitude toward mobile shopping: antecedents and consequences
Mobil alışverişe karşı tutum: öncüleri ve savunucuları
- Tez No: 507572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ESER GEGEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Mobil alışveriş, Teknoloji kabul modeli, Tüketici davranışı, M-Ticaret, E-Ticaret, Mobile shopping, Technology acceptance model, Consumer behavior, M-Commerce, E-Commerce
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, teknoloji kabul modeli çerçevesinde tüketicilerin mobil alışverişe yönelik tutumlarını, bu tutumların öncülleri ve sonuçlarını analiz ederek açıklamayı amaçlamaktadır. Bu sebeple çok boyutlu bir kavramsal model geliştirilmiştir. Bu modelde algılanan kullanışlılık, algılanan kullanım kolaylığı, algılanan eğlence ve sosyal etki maddeleri, mobil alışverişin öncül etkenleri olarak tanımlanmaktadır. Hedonik motivasyonun, bahsedilen bu etkenlerle mobile alışverişe yönelik tutum arasında moderatör görevi üstleneceği düşünülmektedir. Ek olarak, algılanan risk ve memnuniyet kavramlarının mobil alışverişe yönelim tutum ve mobil alışveriş davranışı arasındaki ilişkiye etkide bulunduğu tahmin edilmektedir. Mevcut araştırma için data toplamak adına online bir anket düzenlenmiş ve bu ankete toplamda 461 kişi katılmıştır. Anket sonuçları, mobil alışverişe karşı tutumun algılanan kullanışlılık, algılanan kullanım kolaylığı, algılanan eğlence ve sosyal etki kavramlarından olumlu olarak etkilendiği sonucunu göstermektedir. Hedonik motivasyonun sadece algılanan kullanım kolaylığı ve mobil alışverişe yönelik tutum arasındaki ilişkiye etki ettiği, diğer kavramlarla mobil alışverişe yönelik tutum arasındaki ilişkilere anlamlı bir şekilde etki etmediği sonucu görülmüştür. Mobil alışveriş davranışının, mobile alışverişe karşı tutumdan olumlu olarak etkilendiği ortaya çıkmıştır. Son olarak algılanan risk kavramının mobil alışveriş davranışını olumsuz olarak etkilediği, memnuniyet kavramının ise mobil alışveriş davranışını olumlu olarak etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is grounded on technology acceptance model and purposed to explore consumers' attitude toward mobile shopping by examining its antecedents and consequences. For this purpose, a multidimensional model is developed which perceived usefulness, perceived ease of use, perceived enjoyment and social influence are considered as antecedents of attitude toward mobile shopping. Hedonic motivation is expected to play a moderator role that would have an effect on abovementioned relationships. Mobile shopping behavior is anticipated to be positively influenced by attitude toward mobile shopping. Furthermore, perceived risk and satisfaction are predicted to influence the connection between attitude toward mobile shopping and mobile shopping behavior. The research is contributed by a total number of 461 respondents. An online survey is completed by each of them. The results indicate that attitude toward mobile shopping is positively affected by perceived usefulness, perceived ease of use, perceived enjoyment and social influence. However, hedonic motivation only effects the connection between perceived ease of use and attitude toward mobile shopping. Furthermore, mobile shopping behavior is found to be affected positively by attitude toward mobile shopping. Besides, perceived risk and satisfaction are concluded to impact the relationship between consumers' attitude toward mobile shopping and mobile shopping behavior.