Alüminyum esaslı seramik takviyeli mekanik alaşımlama yöntemiyle üretilmiş kompozit malzemenin mikro yapısının incelenmesi
Investigation of the microstructure of aluminum based ceramic reinforced composite material obtained by mechanical alloying method
  1. Tez No: 507579
  2. Yazar: SEZER ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL ERTURUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Toz metalürjisi, mekanik alaşımlama, bilyeli öğütme, metal matrisli kompozit, mikro yapı, sinterleme, Powder metallurgy, mechanical alloying, ball milling, metal matrix composite, microstructure, sintering
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tez çalışmasında toz halinde bulunan alüminyum, çinko, magnezyum, bakır ve silisyum karbür tozları belirli oranlarda ve farklı sürelerde karıştırıcısı içerisinde karıştırılarak mekanik alaşımlama (MA) yöntemiyle alaşım oluşturulmuştur. Aynı zamanda karışım içerisindeki çinko oranını da her bir karışım için farklı oranlarda tutarak mikro yapıya olan etkisi araştırılmıştır. Oluşan farklı fazların incelenmesi için X-ışını kırınım (XRD) analizi yapılmıştır. Elde edilen farklı alaşımlama sürelerine sahip alaşımların mikro yapılarının analizi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve optik mikroskop ile incelenmiştir. MA yöntemiyle elde edilen tozların teker teker kalıp içerisine konulup koruyucu gaz olan argon ortamında sinterlenerek toz numunelerinden billetler elde edilmiştir. Elde edilen billetlerin SEM görüntüleri alınarak mikro yapıları incelenmiş, Vickers mikrosertlik değerlerine bakılmıştır. Son olarak billetler parlatılıp dağlandıktan sonra optik mikroskopta incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, aluminum, zinc, magnesium, copper and silicon carbide powders in powder form were alloyed by mechanical alloying (MA) by mixing at certain ratios and for different periods. At the same time, the zinc effect on the microstructure was investigated by keeping the ratio of zinc in the mixture at different ratios for each mixture. X-ray diffraction (XRD) analysis was carried out to investigate the different phases situation. Analysis of the microstructures of alloys with different alloying times was investigated by scanning electron microscopy (SEM) and optical microscope. The powders obtained by the MA method were put into molds one by one and sintered in the argon atmosphere, which is a protective gas, to obtain billets from the powder samples. Microstructures of the obtained billets were examined by SEM images and Vickers microhardness values were examined. Finally, the billets were polished and then this billets was examined under an optical microscope.