Prematürelerde intraventriküler kanama sıklığı ve risk faktörlerinin belirlenmesi
- Tez No: 507641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: prematürite, intraventriküler kanama, risk faktörleri, premature, intraventricular hemorrhage, risk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Ekim 2014 – Ekim 2017 tarihleri arasında, 3 yıllık sürede Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi'nde izlenen prematüre bebeklerde intraventriküler kanama sıklığı ve etki eden risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, 2014-Ekim 2017 tarihleri arasında, 3 yıllık periyotta, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatarak izlenen; intraventriküler kanamanın en sık izlendiği 32 hafta ve 1500 gram altı bebeklerin yanı sıra; doğum ağırlıklarına bakılmaksızın 37 hafta altı prematüre bebekler dahil edilerek 250 hasta dosyası retrospektif olarak tarandı. 250 vakanın, 42 tanesi; dışarı sevk, kromozomal anomali, metabolik hastalık şüphesi, kardiyak hastalık nedeniyle çalışmaya dahil edilmedi. Çalışma toplam 208 vaka üzerinden yürütüldü. Bulgular: Çalışmamızda İVK sıklığı %44,7 olarak tespit edildi. İVK vajinal doğumda, plasental-amnion anomalisi olanlarda, sigara kulanan annelerde; RDS, PDA, sepsis gelişen, inotrop ihtiyacı olan, hiperkarbi atakları olan, invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı olan bebeklerde İVK insidansı daha yüksek bulundu. Antenatal steroid ve probiyotik kullanımı İVK açısından koruyucu faktörler olarak tespit edildi. Sonuçlar: 32 hafta ve 1500 gram altı bebeklerde İVK sıklığı daha yüksek bulundu. Bu bebeklerde İVK açısından dikkatli olunmalı yakından taranmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, aimed to state the frequency of intraventricular hemorrhage and the risk factors that cause intraventricular hemorrhage in premature infants followed by Mustafa Kemal University Tayfur Ata Sökmen Medical Faculty, Department of Child Health and Diseases, Newborn Intensive Care Unit between October 2014 and October 2017 for 3 years. Methods: This study was carried out in a period of 3 years between 2014 and October 2017 at the Newborn Intensive Care Unit of the Department of Child Health and Diseases of Mustafa Kemal University Medical Faculty. In addition to the infants under the age of 32 weeks and 1500 grams, which are most frequently observed by Intraventricular hemorraghe, 250 patient files were retrospectively reviewed, including premature infants below 37 weeks regardless of birth weight. Of the 250 cases, 42 were; out referral, not included in the study due to chromosomal anomaly, metabolic disease doubt, cardiac disease. The study was conducted on a total of 208 cases. Results: The frequency of IVH in our study was found to be 44.7%. The incidence of IVH was higher in vaginal birth, in placental-amnion anomalies, in smokers' mothers; in infants with invasive mechanical ventilation requiring, with RDS, PDA, sepsis, using of inotrops, episodes of hypercarbia. The use of antenatal steroids and probiotics were identified as protective factors for IVH. Conclusion: The premier cause of IVH is prematurity The frequency of IVH was found to be higher in infants under 32 weeks and 1500 grams. These babies should be cautiously scanned for IVH.