Çocuk nöroloji polikliniğine başvuran prematüre doğan hastaların sosyodemografik, klinik, EEG, beyin MRG ve nörogelişimsel sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of sociodemographic, clinical, EEG, brain MRI and neurodevelopmental outcomes of premature infants presenting to the pediatric neurology outpatient clinic
- Tez No: 988195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SARIGEÇİLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre doğum, nörogelişim, serebral palsi, beyin MRG, TFUS, EEG, DGTT II, erken müdahale, Preterm birth, neurodevelopment, cerebral palsy, brain MRI, TFUS, EEG, DDST II, early intervention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Prematüre doğum, çocukluk çağında bilişsel, duyusal, davranışsal ve motor alanlarda uzun dönem nörogelişimsel sorunlarla ilişkili önemli bir halk sağlığı problemidir. Bu çalışmanın amacı, prematüre doğan çocuklarda sosyodemografik özellikler, klinik bulgular, göz ve işitme bulguları, nörogörüntüleme [transfontanel ultrasonografi (TFUS), beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG)], elektroensefalografi (EEG) sonuçları, gelişimsel değerlendirme ve fizik tedavi süreci arasındaki ilişkileri incelemek ve prematüreliğe bağlı nörogelişimsel riskleri bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniğine 01.01.2020-31.07.2024 tarihleri arasında başvuran, gebelik haftası <37 olan ve 1 ay-18 yaş arası 400 prematüre hastayı kapsamaktadır. Hastaların demografik özellikleri, yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ) yatış öyküsü, mekanik ventilasyon (MV) gereksinimi, fizik muayene, göz ve işitme bulguları, genetik ve gelişim testi sonuçları, TFUS, beyin MRG ve EEG bulguları hastane bilgi yönetim sisteminden ve hasta epikriz raporlarından elde edildi. Gelişimsel değerlendirmede Denver II Gelişimsel Tarama Testi (DGTT II) kullanıldı. Prematüreler dört grupta (aşırı erken, çok erken, orta, geç preterm) değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 400 prematüre hastanın ortalama gebelik haftası 31,2±3,08 ve ortalama doğum ağırlığı 1701±600 gramdı. Hastaların %55'i erkek olup akraba evliliği oranı %25'ti. Prematürelerin büyük çoğunluğu (%96) YYBÜ'de izlenmişti. Ortalama yatış süresi 46,6±37,1 gündü. MV gereksinimi %75 oranında saptandı. Küvözde kalma süresi, doğum haftası daha düşük olan prematüre gruplarında anlamlı derecede uzun saptandı (p<0,001). DGTT II ile nörogelişimsel değerlendirmede kaba motor (KM) alanda %50, ince motor (İM) alanda %42, dil alanında %45 ve kişisel-sosyal (KS) alanda %44 oranında anormallik saptandı. Aşırı erken doğum grubunda KM alanda anormallik oranı diğer preterm gruplarına göre anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,008). Serebral palsi (SP) oranı %35 olup en sık spastik diplejik tip (%58) saptandı. SP oranı, aşırı erken doğum ve orta preterm gruplarında geç preterm grubuna göre; çok erken doğum grubunda orta pretermlere göre anlamlı yüksek saptandı (p<0,001). SP tanılı hastalarda patolojik beyin MRG bulgusu oranı anlamlı yüksekti (p<0,001). Patolojik beyin MRG bulgusu olanlar içinde SP olan hastalarda, periventrüküler lökomalazi (PVL) (p<0,001) ve korpus kallozum (KK) inceliği (p=0,001) görülme sıklığı anlamlı yüksek bulundu. SP'li çocuklarda EEG'de patolojik bulgu görülme oranı anlamlı derecede daha sık olup (p<0,001); fizik tedaviye başlama zamanı da anlamlı oranda daha geçti (p<0,001). Ayrıca SP tanılılarda DGTT II alanlarında anormallik oranı da anlamlı daha yüksekti (p<0,001). Göz patolojisi görülme oranı %36 olup en sık saptanan patolojiler, prematüre retinopatisi (ROP) (%24) ve strabismustu (%8). Aşırı erken doğanlarda diğer preterm gruplarına göre; çok erken doğanlarda ise geç pretermlere göre göz patolojisi görülme oranı anlamlı daha yüksekti (p<0,001). Göz patolojisi olanlarda DGTT II'nin tüm alanlarında anormallik anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). İşitme testinden kalma oranı %10 saptandı. İşitme testinden kalan hastalarda, DGTT II'nin KM (p=0,001), İM (p=0,010) ve dil (p=0,003) alanlarında anormal sonuç oranı anlamlı düzeyde yüksek saptandı. TFUS yapılan hastaların %27'sinde patolojik bulgu görüldü; en sık lezyonlar lateral ventrikül dilatasyonu (VD) ve germinal matriks kanaması/intraventriküler kanama (GMK/İVK) olup her biri %10 oranında saptandı. Beyin MRG çekilen 229 hastanın %75'inde en az bir patolojik bulgu mevcuttu. MRG'de en sık görülen lezyonlar PVL (%61), KK inceliği (%47) ve VD (%40) idi. MRG'de patolojik bulgusu olan çocuklarda SP oranı %68 olup, normal MRG'si olan hastaların SP oranına (%10) kıyasla anlamlı yüksekti (p<0,001). Ayrıca TFUS'ta patolojik bulgu olan hastalarda, beyin MRG'de de patolojik bulgu varlığı anlamlı saptandı (p=0,001). EEG sonuçlarının %40'ında patolojik bulgu mevcuttu; en sık bulgunun fokal oksipital bozukluk (%17) olduğu görüldü. EEG patolojisi bulunan çocuklarda DGTT-II'nin KM (p=0,009) ve İM (p=0,006) alanlarında anormallik oranları anlamlı daha yüksekti. Çalışmamızdaki hastaların %72'sinin fizik tedavi aldığı ve tedaviye en sık 1-6 aylık dönemde başlandığı görüldü. 6 aydan sonra fizik tedaviye başlayan çocuklarda DGTT-II'nin tüm alanlarında anormallik oranları belirgin şekilde daha yüksek saptandı (p<0,001). Sonuç: Bu çalışma düşük gestasyon haftası, nörogörüntüleme bulguları, EEG patolojileri, göz ve işitme bozukluklarının; gelişimsel gecikme ve SP ile güçlü şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir. Özellikle SP'li çocuklarda patolojik MRG bulgularının çok daha yüksek oranda görülmesi, prematürelerde beyin MRG patolojilerinin SP gelişimi için güçlü bir risk faktörü olduğunu ortaya koymaktadır. TFUS ile beyin MRG arasındaki tutarlılık, TFUS'un erken dönemde yönlendirici bir tarama yöntemi olarak klinik açıdan değerini ortaya koymuştur. TFUS'un normal olduğu bazı olgularda MRG'de patoloji saptanması ise MRG'nin daha duyarlı bir görüntüleme yöntemi olduğunu göstermektedir. Bu iki yöntemin birlikte kullanımı erken tanı ve nörogelişimsel izlem açısından önemlidir. Prematüre bebeklerde fizik tedaviye yaşamın ilk 6 ayında başlanmasının, gelişimsel sonuçları olumlu yönde etkilediği ve SP gelişme oranlarını azaltabileceği görülmüştür. Bu bulgular prematüre bebeklerde multidisipliner yaklaşımın, erken müdahalenin ve düzenli nörogelişimsel izlemin gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Preterm birth is an important public health problem associated with long-term neurodevelopmental problems in cognitive, sensory, behavioral and motor domains during childhood. The aim of this study is to examine the relationships among sociodemographic characteristics, clinical, ophthalmologic, and auditory findings, neuroimaging (transfontanel ultrasonography, brain magnetic resonance imaging) and electroencephalography (EEG) results, developmental assessment and physical therapy process in children born prematurely, and to reveal neurodevelopmental risks associated with prematurity through a holistic approach. Materials and Methods: This cross-sectional study includes 400 preterm patients with a gestational age <37 weeks and aged 1 month-18 years who presented to the Pediatric Neurology Outpatient Clinic of Adana City Training and Research Hospital between 01.01.2020 and 31.07.2024. The patients' demographic characteristics, neonatal intensive care unit (NICU) admission history, mechanical ventilation (MV) requirement, physical examination, ophthalmologic and auditory findings, genetic test results, developmental test results, transfontanel ultrasonography (TFUS), brain magnetic resonance imaging (MRI) and EEG results were obtained from the hospital information management system and patient discharge reports. The Denver II Developmental Screening Test (DDST II) was used for developmental assessment for children who were between 2m to 6 years. Preterm infants were evaluated in four groups (extremely preterm, very preterm, moderately preterm, late preterm). Results: The mean gestational age of the 400 preterm patients included in the study was 31.2±3.08 weeks, and the mean birth weight was 1701±600 grams. Fiftyfive percent of the patients were male, and the rate of consanguineous marriage was 25%. The majority of preterm infants (96%) were followed in the NICU. The mean length of hospital stay was 46.6±37.1 days. The rate of MV requirement was 75%. The length of stay in the NICU was found to be significantly longer in preterm groups with lower gestational age (p<0,001). In neurodevelopmental assessment with the DDST II, abnormality rates were 50% in the gross motor (GM) area, 42% in the fine motor (FM) area, 45% in the language area, and 44% in the personal-social (PS) area. In the extremely preterm group, the rate of abnormality in the GM area was significantly higher than the other preterm groups (p=0,008). The rate of cerebral palsy was 35%, and the most common type was spastic diplegic (58%). The rate of cerebral palsy was found to be significantly higher in the extremely preterm and moderately preterm groups compared with the late preterm group, and significantly higher in the very preterm group than the moderately preterm group (p<0,001). In patients diagnosed with CP, the rate of pathological brain MRI findings was found to be significantly higher (p<0.001). Among patients with pathological brain MRI results, the frequency of periventricular leukomalacia(PVL) (p<0,001) and corpus callosum (CC) thinning (p=0,001) were found to be significantly higher in patients with CP. In children with CP, the rate of pathological reports on EEG was found to be significantly higher (p<0,001). In patients diagnosed with CP, the initiation time of physical therapy was found to be significantly later (p<0,001). Additionally, in group of CP, the rate of abnormalities in DDST II was found to be significantly higher (p<0,001). The rate of ophthalmologic pathology was 36%, and the most frequently detected pathologies were retinopathy of prematurity (ROP) (24%) and strabismus (8%). The rate of ophthalmologic pathology was found to be significantly higher in extremely preterm infants compared with other preterm groups, and in very preterm infants compared with late preterm infants (p<0,001). In patients with ophthalmologic pathology, the rate of abnormal findings in all DDST II subgroups was found to be significantly higher (p<0,001). The failure rate of the hearing test was found to be 10%. In patients who failed the hearing test, the rate of abnormal results in the DDST II GM (p=0,001), FM (p=0,010), and language (p=0,003) areas was significantly higher. Pathological findings were detected in 27% of patients who underwent TFUS; the most common lesions were lateral ventricular dilatation (VD) and germinal matrix hemorrhage/intraventricular hemorrhage (GMH/IVH), each detected at a rate of 10%. At least one pathological finding was present in 75% of the 229 patients who underwent brain MRI. The most common MRI lesions were PVL (61%), CC thinning (47%) and VD (40%). The rate of CP was 68% in children with pathological MRI findings and was significantly higher compared with the CP rate of patients with normal MRI findings (10%) (p<0.001). Additionally, in patients with pathological TFUS findings, the presence of pathological findings on brain MRI was also found to be significant (p=0,001). Pathological findings were present in 40% of EEG results, and the most common abnormality was focal occipital epileptic discharges (17%). In children with EEG pathology, abnormality rates in DDST II GM (p=0,009) and FM (p=0,006) areas were significantly higher. It was observed that 72% of the patients received physical therapy, and therapy was most frequently initiated between 1-6 months of age. In children who started physical therapy after 6 months of age, abnormality rates in all DDST II domains were found to be markedly higher (p<0,001). Conclusion: This study demonstrated that low gestational age, neuroimaging abnormalities, EEG pathologies, and ophthalmologic and auditory complications are strongly associated with developmental delay and CP. The markedly higher rate of pathological brain MRI findings in children with CP indicates that brain MRI pathologies are a strong risk factor for the development of CP in preterm infants. The consistency between TFUS and brain MRI demonstrates the clinical value of TFUS as a guiding screening method in the early period. The detection of pathology on MRI in some cases with normal TFUS indicates that MRI is a more sensitive imaging modality. The combined use of these two methods is important for early diagnosis and neurodevelopmental follow-up. It was observed that initiating physical therapy within the first 6 months of life in preterm infants had a beneficial effect on developmental outcomes and may reduce the rate of SP development. These findings demonstrate the necessity of a multidisciplinary approach, early intervention, and regular neurodevelopmental follow-up in preterm infants.