Koroner BY-PASs operasyonu yapılan hastaların preoperatif acef skoru ve euroscore'larının postoperatif sonuçlarla karşılaştırılması
Comparison of preoperative Age-creatine-ejection fraction score and european system for cardiac operative risk evaluation results of postoperative results of patients performing coronary by-pass operation
- Tez No: 507645
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÖÇEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Arter, Koroner, Mortalite, Risk, Skor, Arteria, Coroner, Mortality, Risk, Score
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Koroner By-Pass Operasyonu Yapılan Hastaların Preoperatif Yaş – Kreatinin – Ejeksiyon Fraksiyon skoru ve Avrupa Kardiyak Operatif Risk Değerlendirme Sistemi Sonuçlarının Postoperatif Sonuçlarla Karşılaştırılması Amaç: Yaş – Kreatinin – Ejeksiyon Fraksiyon skoru ve Avrupa Kardiyak Operatif Risk Değerlendirme Sistemi ile preoperatif risklerin değerlendirilmesinin öngörme gücünü ölçmek. Gereç ve Yöntem: Aterosklerotik kalp hastalıklarının tüm dünyada en sık ölüm nedeni olduğu bilinmektedir. Koroner arter bypass greftleme cerrahisi koroner arter hastalığının tedavisinde altın standarttır. Cerrahi işlemin risklerinin belirlenmesi ve bunun standardize edilmesi önemlidir. Risk belirlenmesi için kullanılan Personnet İndeksi, Cleveland Klinik Skoru, Yaş – Kreatinin – Ejeksiyon Fraksiyon skoru ve Avrupa Kardiyak Operatif Risk Değerlendirme Sistemi gibi farklı yöntemler geliştirilmiştir. Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde kesitsel olarak 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 yıllarında elektif koroner arter bypass greft yapılmış hastaların dosya verileri üzerinden retrospektif olarak yapılmıştır. Çalışmaya elektif koroner arter bypass geft ameliyatı olan hastalardan kriterlere uyan 241 hasta dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 241 hastanın 14'ü (% 5.81) ex olmuştur. Hastaların Avrupa Kardiyak Operatif Risk Değerlendirme Sistemi puan ortalaması 3.3'dür. Yaş – Kreatinin – Ejeksiyon Frakiyon skoru ortalaması 1.2739'dur. Her iki skorlama sisteminde de gerçekleşen mortalite oranları p>0.05 dir. Sonuç: Yaş – Kreatinin – Ejeksiyon Fraksiyon skoru ve Avrupa Kardiyak Operatif Risk Değerlendirme Sistemi elektif koroner arter bypass greft ameliyatlarında risk belirlemede uygulanabilen ve mortalite doğru tahmin sonuçlarını veren yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Preoperative Age-Creatine-Ejection Fraction score and European System for Cardiac Operative Risk Evaluation Results of Postoperative Results of Patients Performing Coronary By-Pass Operation Objective: To assess the predictive power of the preoperative risk assessment with the Age-Creatine-Ejection Fraction score and the European System for Cardiac Operative Risk Evaluation. Materials and Methods: It is known that atherosclerotic heart diseases are the most common cause of death worldwide. Coronary artery bypass grafting surgery is the gold standard for the treatment of coronary artery disease. It is important to determine the risks of the surgical procedure and to standardize it. Different methods such as the Personnet Index, Cleveland Clinical Score, Age-Creatinein-Ejection Fraction score and the European System for Cardiac Operative Risk Evaluation have been developed for risk assessment. This study was performed retrospectively on the files of patients who underwent elective coronary artery bypass grafting in 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 cross-sectional in Balcalı Hospital of Cukurova University Medical Faculty. 241 patients with elective coronary artery bypass graft surgery who met the criteria were included in the study. Results: Of the 241 patients studied, 14 (5,81 %) were exacerbated. The European System for Cardiac Operative Risk Evaluation average score of the patients is 3,3. Age - Creatinine - Ejection Fraction score score average is 1,2739. The mortality rates in both scoring systems are p> 0,05. Conclusion: The Age-Creatine-Ejection Fraction score and the European System for Cardiac Operative Risk Evaluation are methods that can be applied in the risk assessment of elective coronary artery bypass graft operations and give accurate mortality prediction results.