Östrus senkronizasyonu ve süperovulasyon öncesi gonadotropin uygulamasını takiben kısa süreli ekzojen progesteron verilen ve süperovulasyon uygulanan donörler ile klasik süperovulasyon metodu uygulanan donörlerin elde edilen embryo sayısı ve kalitesi yönünden karşılaştırılması
Estrus synchronization and superovulation before following the application gonadotropin the short term administration of exogenous progesterone and superovulation applied donors with classical methods of superovulation applied donors compared in terms of number and quality of embryos be obtained
  1. Tez No: 507748
  2. Yazar: UĞUR KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR BEKYÜREK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Superovulation, Folliculer Wave, GnRH, Embryo, Cattle
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖSTRUS SENKRONİZASYONU VE SÜPEROVULASYON ÖNCESİ GONADOTROPİN UYGULAMASINI TAKİBEN KISA SÜRELİ EKZOJEN PROGESTERON VERİLEN VE SÜPEROVULASYON UYGULANAN DONÖRLER İLE KLASİK SÜPEROVULASYON METODU UYGULANAN DONÖRLERİN ELDE EDİLEN EMBRYO SAYISI VE KALİTESİ YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI. ÖZET Bu çalışmada, sığırlarda gonadotropin ve ekzojen progesteron uygulamasını takiben süperovulasyon uygulaması ile geleneksel süperovulasyon uygulamalarının elde edilen embriyoların kalitesi ve sayısı üzerine etkileri araştırıldı. Araştırmada, üç yaşlı 20 adet Holştayn ırkı inek iki eşit gruba ayrıldı. Grup I'deki hayvanlara 11 gün ara ile kloprostenol enjeksiyonu yapıldı ve siklusun 9. gününden itibaren, günde iki kez dört gün süresince azalan dozlarda FSH enjeksiyonları gerçekleştirildi. 5 ve 6. FSH enjeksiyonları ile birlikte kloprostenol uygulandı. Grup II'deki hayvanlara HCG uygulandı, 7 gün sonra kloprostenol ve izleyen siklusun 7. günü buserelin enjeksiyonu yapıldı. Siklusun 9. günü progesteron içeren intravaginal araç yerleştirildi, Grup II'de ekzojen progesteron uygulamasından sonraki 4. günden itibaren FSH ve kloprostenol uygılamaları Grup I'deki gibi yapıldı. Grup II' de 6. FSH enjeksiyonundan sonra progesteron içeren intravaginal araç çıkarıldı. Her iki grupta, son FSH enjeksiyonundan sonra 12 saat ara ile üç kez tohumlandı. İkinci suni tohumlama ile birlikte buserelin enjeksiyonu yapıldı. Tohumlama sonrası 7. gün embriyolar toplandı, kalite ve gelişim evreleri değerlendirildi. Araştırma sonunda, toplam follikül, korpus luteum, oosit/embriyo, embriyo, transfer edilebilir embriyo, 1. kalite ve 2. kalite embriyo ortalama sayıları değerlendirildiğinde, Grup I'de sırasıyla 2.00±0.88, 8.50±1.59, 7.50±1.99, 6.00±2.00, 5.50±1.84, 4.40±1.46 ve 1.0±0.47; Grup II'de sırasıyla 2.60±0.64, 9.40±1.00, 7.00±1.61, 6.10±1.47, 5.50±.1.59, 4.90±1.37 ve 0.6±0.30 olarak tespit edilmiştir (P >0,05). Sonuç olarak, iki protokol arasında embriyo sayısı ve kalitesi açısından fark bulunamamıştır. Bölünme oranları bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemlidir. Grup II'de bölünme oranı, Grup I'e göre daha yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelimler: Süperovulasyon, Foliküler Dalga, GnRH, Embriyo, Sığır, P4
Özet (Çeviri)
ESTRUS SYNCHRONIZATION AND SUPEROVULATION BEFORE FOLLOWING THE APPLICATION GONADOTROPIN THE SHORT TERM ADMINISTRATION OF EXOGENOUS PROGESTERONE AND SUPEROVULATION APPLIED DONORS WITH CLASSICAL METHODS OF SUPEROVULATION APPLIED DONORS COMPARED IN TERMS OF NUMBER AND QUALITY OF EMBRYOS BE OBTAINED ABSTRACT In this study, gonadotropin and exogenous progesterone administration following superovulation application and superovulation applications with traditional methods the effects on the quality and number of embryos obtained were investigated in cattle. In the study, 20 Holstein cows who aged 3 years were divided into two groups. In Group I to animals were injected with cloprostenol for interval with 11 days and from day 9 of the cycle, injections of FSH were performed at decreasing doses for four days twice daily. Cloprostenol was administered with 5th and 6th FSH injections. Animals in Group II were administered HCG, after 7 days cloprostenol and buserelin injection on the 7th day of the following cycle. Intravaginal device containing progesterone was placed on the 9th day of the cycle, FSH and cloprostenol were administered as in Group I from the fourth day after the administration of exogenous progesterone in Group II. In Group II, the intravaginal progesterone-containing device was removed after the 6th FSH injection. In both groups, were AI three times with an interval of 12 hours after the last FSH injection. Buserelin injection was performed with the second artificial insemination. Embryos were collected on the 7th day after insemination and quality and developmental stages were evaluated. At the end of the research, the average number of the total follicle, corpus luteum, ova/embryos, embryos, transferable embryos, 1st and 2 nd qrade embryos were evaluated and numbers were found as 2.00±0.88, 8.50±1.59, 7.50±1.99, 6.00±2.00, 5.50±1.84, 4.40±1.46 ve 1.0±0.47; in Group I; 2.60±0.64, 9.40±1.00, 7.00±1.61, 6.10±1.47, 5.50±.1.59, 4.90±1.37 ve 0.6±0.30 in Group II, respectively (P>0,05). In conclusion, There were no statistically significant between the two protocols was found in terms of embryo quality and number. However the difference between the groups in terms of division rates is statistically significant. The rate of cleavage in Group II was higher than in Group I.