Yerel internet gazeteciliği: Çorum örneği
Local internet journalism: Çorum case
  1. Tez No: 507752
  2. Yazar: MELTEM DUDU ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel basın, yeni medya, yerel internet gazeteciliği, Local press, new media, local internet journalism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
“Yerel İnternet Gazeteciliği: Çorum Örneği”ÖZET Gelişen bilgi teknolojilerinin gücüyle birlikte geleneksel gazetecilik anlayışında yaşanan dijital dönüşüm yerel basın için de önemli fırsatları beraberinde getirmiştir. Yeni medyadaki gelişmelerle birlikte, gazetecilikte haberciliğin önüne eklenen yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Bu gelişmelerle birlikte gazetecilik pratikleri de değişime uğramıştır. Bu bağlamda, bu çalışmada yerelde gazetecilikteki dönüşüm süreci incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde gazete ve yerel gazetecilik konularına değinilmiş, yeni medya ortamında gazetecilik, yerel medyanın yeni medyaya entegrasyonu, internet gazetelerinin sermaye yapıları açıklanmaya çalışılmış, Çorum basın tarihine değinilmiş ve Çorum yerel gazetelerinin genel sorunlarına yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde araştırmanın yöntemiyle ilgili bilgiler sunulmuş, araştırmanın modeli, evreni, örneklemi, varsayımları, verilerin toplanma süreci anlatılmıştır. Tezin üçüncü bölümünü oluşturan bulgular ve yorumlar bölümünde ise, altı yerel gazetenin web sitelerindeki haberler bir hafta boyunca incelenmiş, veriler toplanmış, toplanan veriler SPSS programıyla analiz edilerek haberlere dair analiz tabloları oluşturulmuş; haber üretim sürecine dahil olan gazetelerin yetkilileri ile derinlemesine mülakat yapılmış ve bu mülakatlar haberlerin nicel analiziyle birlikte değerlendirmeye alınmıştır. Bu çalışmada birden çok veri toplama metodu kullanılmıştır. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı çalışmada amaç, konunun bütüncül bir şekilde ele alınıp incelenmesidir. Sonuç olarak, gazetelerde yer alan haberlerin içeriği açısından yerellik unsurunun değişime uğramadığı, gazetelerin yeniliklere uyum sağlamaya çalıştığı, ancak internet teknolojisinin gazetecilik mesleğine sağladığı avantajları tam olarak değerlendiremedikleri saptanmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise daha önce oluşturulan varsayımların doğruluğuna ilişkin değerlendirmeler yapılmış, yerel internet gazetelerinin güçlenmesi için bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Local Internet Journalism: Çorum Case" SUMMARY Digital transformation that came with the developing information technologies has brought significant opportunities for the local press. New concepts which sub mounted to journalism have emerged and journalistic practices have also changed. In this context, in this study the transformation process in local journalism was examined. In the first part of the thesis, newspaper and local journalism notions were discussed. Journalism in the new media, integration of the local media to the new media, the capital structures of internet journals were tried to be explained. Çorum press history and general problems of Çorum local newspapers were mentioned. In the second part, method of the research was presented. The model of the research, the universe, sampling, assumptions and data collection process were explained. In the third part that contains findings and interpretation sections, news from the web sites of six local newspapers were analyzed for a week. SPSS program was used to analyze the data and tables were prepared. In-depth interviews were conducted with the authorities of the newspapers. Interviews and quantitative data were evaluated together. A holistic view was aimed by this way. As the result it has been determined that in terms of the news content local perspective has not changed. Although the newspapers try to adapt to the new advancements, they do not apply the advantages of internet technology to the journalism profession as perfect. In the last part, evaluations were made on the correctness of assumptions, and some suggestions were made to improve the local internet journals.