Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan ortaokul öğrencilerine madde ve değişim kavramlarının öğretimi
Teaching matter and change of state to middle school students with mild intellectual disability
  1. Tez No: 507764
  2. Yazar: AYŞE BETÜL KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖRGÜLÜ ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, fen etkinlikleri, sabit bekleme süreli öğretim, madde ve değişim, Intellectual disability, science activities, constant time delay, matter and change of state
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere Fen Bilimleri dersi kapsamında“Madde ve Değişim”kavramlarının öğretiminde fen etkinlikleri ile desteklenmiş sabit bekleme süreli öğretimin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma; yaşları 12-13 arasında değişen ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan üç ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Günlük ve toplu oturumlar ile verilerin toplanması hedeflenmiştir. Elde edilen veriler grafiksel analiz ile analiz edilmiştir. Ayrıca uygulama öncesi ve sonrası yapılan ön test ve son testler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Çalışmada öğretilecek her bir kavram için etkinlikler tasarlanmış ve kavramların öğretimi için sabit bekleme süreli öğretim metoduna uygun oturumlar gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında uygulanan öğretim oturumları boyunca, öğrencilerin yoklama oturumlarındaki ortalama doğruluk düzeyinde artış olduğu ve öğrencilerin bu kazanımları dört hafta sonra da aynı doğruluk düzeyinde korudukları gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçları, uygulanan fen etkinlikleri ile desteklenmiş sabit bekleme süreli öğretimin öğrencilerdeki“Madde ve Değişim”kavramlarına yönelik kavramsal anlama düzeylerine olumlu etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it's aimed to examine the effect of science activities supported constant time delay procedure on teaching matter and change of state within Science education curriculum, to students with intellectual disability. This study was carried out with participation of 12-14 aged three middle school students with mild intellectual disability. In this research multiple probe design which is one of single subject experimental design types, is used. Gathered data was analyzed with graphical analysis. Also the data gathered from pretest and posttest which were applied before and after interventions, were subject to content analysis. Science activities were designed for each science concept taught in the study and sessions were held for the teaching of concepts in accordance with constant time delay procedure. Researcher observed that there is an increase in students' average accuracy level of conceptual understanding in“Matter and Change of State”as a result of science activities supported constant time delay procedure and students kept the same level after four weeks.