Mineral trioksit agregatının fiziksel özellikleri üzerine klinisyen etkisinin incelenmesi
Influence of operator induced variability on the physical properties of mineral trioxide aggregate
  1. Tez No: 507805
  2. Yazar: MERVE AYTÖRE KOŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATIMA BETÜL BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: mineral trioksit agregatı, mikrosertlik, sıkıştırma dayanımı, klinik uygulama farklılığı, toz/likit oranı, mineral trioxide aggregate, microhardness, compressive strength, clinical application difference, powder/liquid ratio
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı karıştırıcı faktörünün mineral trioksit agregatının mikrosertlik ve sıkıştırma dayanımı üzerine karıştırıcı etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Yaptığımız çalışmaya klinik uygulamada en az 3 yıllık MTA kullanma tecrübesi olan; Endodonti, Pedodonti ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi branşlarından birinde uzman unvanı bulunan 40 hekim gönüllü olarak katılmıştır. Her katılımcı klinikte kullandığı kıvamda bir adet, hassas terazi ile ölçülerek üretici talimatına uygun toz/likit oranında bir adet MTA karıştırarak 2 adet numune hazırlamıştır. Numuneler plastik kaplar içerisinde 37ºC sıcaklık ve %95 nemli ortamda 96 saat boyunca inkübatörde bektetilmiştir. Bu süre sonunda numunelerin mikrosertlikleri ve sıkıştırma dayanımları ölçülmüştür Bulgular: Her katılımcının farklı oranlarda karıştırdığı MTA örneklerinin mikrosertlik ve sıkıştırma dayanımı değerleri, ölçülmüş oranlı numunelerden ve kontrol grubu numunelerinden istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Aynı şekilde çeşitli oranlarda hazırlanmış MTA örnekleri içerisinde toz/likit oranı değişiklik gösterse de mikrosertlikleri ve sıkıştırma dayanımı değerleri arasında anlamlı farklılıklar gözlenmemiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre toz/likit oranı değişkenliği mikrosertlik ve sıkıştırma dayanımı değerleri üzerinde anlamlı bir fark göstermese de bu çalışmada ölçülmemiş pek çok fiziksel ve kimyasal özelliğin de etkilenebileceği göz önünde bulundurularak toz/likit oranına dikkat edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: The aim of this study was to compare the influence of operators on the michohardness and compressive strength of Mineral Trioxide Aggregate (MTA). Materials and Methods: Forty dental specialists with a minimum of 3-years experience in clinical practice, were asked to prepare a series of MTA samples. The tested material was ProRoot ™ MTA (Dentsply Maillefer, Switzerland). Each participant prepared one sample to a consistency they considered acceptable for use in practice and another one according to the manufacturer's instructions. The samples were incubated at 37 ° C and 95% humidity for 96 hours. Parameters evaluated in this study were microhardness and compressive strength. Results: There was no significant difference between the microhardness and compressive strength values of MTA samples between the varying powder/liquid ratios, the preweighed samples and the control group. Likewise, although the powder/liquid ratio varied in MTA specimens prepared at different ratios, no significant differences were observed between microhardness and compressive strength values. Conclusions: According to the results of this study, the powder/liquid ratio had no significant effect on the microhardness and compressive strength values of MTA. However, it should be noted that while some properties do not get affected, others may be lost. Thus, clinicians should be encouraged to use the recommended powder/liquid ratio when preparing an MTA slurry in their clinical practice and studies.