Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda kullanılan endobutton'ın boyu ile femoral kanal genişlemesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between used endobutone size and femoral channel enlargement at anterior cruciate ligament reconstruction
  1. Tez No: 507814
  2. Yazar: RAMAZAN TISKAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KAYMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroskopik ÖÇB rekonstrüksiyonu, Endobutton boyu, Femoral tünel genişlemesi, Hamstring tendon otogrefti, Kemik tünel genişlemesi, Arthroscopic ACL reconstruction, Bone tunnel enlargement, Endobutton size, Femoral tunnel enlargement, Hamstring tendon autograft
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
AMAÇ:Çalışmamızda,Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiHastanesi'nde otolog hamstring tendon otogrefti kullanarak artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu uygulanan hastalardacerrahi sonrası en az 2 en çok 3 yılı doldurmuş olan hastaların kontrol AP ve lateral grafilerinde kanal çapı ölçümlerini yapıp, kullanılan endobutton boyunun kanal genişlemesi ile ilişkisini değerlendirdik. GEREÇ VE YÖNTEM: 2014 ile 2018 ocak tarihleri arasında, otolog hamstring grefti ile kortikal askılama sistemi Endobutton® kullanılarak ÖÇB onarımı yapılmış 33 hasta çalışmaya dahil edildi.Geriye dönük olarak postoperatif 2.ve 3.yıllardaki kontrol grafilerindeki femoral kemik tünel genişlemesi değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilen 33 hastanın 5'i (%15.2) kadın, 28'i (%84,8) erkektir.En kısa takip süremiz 25 ay ve en uzun takip süremiz 43 ay olmakla birlikte ortalama takip süremiz 29.5 aydır.Hastaların, AP ve lateral planda çekilen kontrol grafileri üzerinden proksimal, orta ve distal bölümlerinin yapılan ölçümlerinde Endobutton boyları ile femoral tünel genişlikleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Greft çapının genişleme üzerine etkisi ile ilgili yapılan istatiksel çalışmada, femoral AP orta kısım ölçümlerinde(p:0.009) ve lateral distal oranda (p:0.008) greft çapının artmasının kanal çapını artrırmaktadır. SONUÇ:Endobutton boyları ile femoral tünel genişlikleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bunun nedeninin endobutton askısının, femoral kanal ilk endobutton drili ile yapılan 4 mm'lik dar kanalda kalması nedeniyle major harekete izin vermemesi olduğunu düşündük. Uygun endobutton boyu seçildiği taktirde, askının dar kanalın dışında salınıma izin verecek düzeyde kalmaması Windshield wiper efektini önlemiş olmaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In our study, patients who underwent arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction using autologous hamstring tendon autograft in Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital, performed channel diameter measurements on the control AP and lateral radiographs of patients who had at least 2 to 3 years after surgery. MATERIALS AND METHODS: Between 2014 and 2018, 33 patients who underwent ACL reconstruction using the autologous hamstring graft and Endobutton® cortical suspension system were included in the study. Retrograde femoral bone tunnel enlargement was evaluated in postoperative 2nd and 3rd year control graphs. RESULTS: Of the 33 patients included in the study, 5 (15.2%) were female and 28 (84.8%) were male. The shortest follow-up period is 25 months and the longest follow-up period is 43 months, with an average follow-up of 29.5 months. There was no significant difference between the endobutton length and the femoral tunnel widths in the proximal, middle, and distal sections of the patients on the control graphs taken from the AP and lateral graphs. In the statistical study on the effect of graft diameter on enlargement, the femoral AP increases the canal diameter of the increase of the graft diameter in the middle part measurements (p: 0.009) and lateral distal position (p: 0.008). CONCLUSION: There was no significant difference between endobutton length and femoral tunnel widths. We believe the reason for this is that the endobutton hanger remains in the 4 mm narrow channel made with the first endobutton drill which in turn restricts movement. If the appropriate endobutton size is chosen, the windshield wiper effect is prevented so that the suspension can not be allowed to swing out of the narrow channel. As the graft diameter increases, the channel expansion rate also increases. We attribute this to the formation of greater osteonecrosis risk with larger drills.