Kedi ve köpeklerde akut ve kronik yaraların iyileşiminde düşük doz lazer tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluate of acute and chronic wound healing in cats and dogs with low level laser therapy
- Tez No: 507830
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALTUNATMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: akut yara, kronik yara, yara iyileşmesi, düşük doz lazer tedavi, kedi, köpek, acute wound, chronic wound, wound healing, low level laser therapy, cat, dog
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, akut ve kronik yaralarda düşük doz lazer tedavisininin etkinliğinin incelenmesi ve çıkan sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı kliniğimize getirilen 15 akut ve 15 kronik açık yarası bulunan 16 kedi ve 14 köpek toplam 30 olguya düşük doz lazer tedavisi uygulandı. Her olguya ırk, yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın eşit dozda lazer sağaltımı yapılarak kronik ve akut olguların iyileşim oranlarına bakıldı. Hastalar haftada iki defa lazer uygulaması için sahipleri tarafından 6 hafta boyunca kliniğimize getirildi. Her lazer uygulaması; 650 nm dalga boyuyla 1 watt/cm2 ışın yoğunluğuyla 67 saniye ve 10 joul/cm2 dozda enerji verilerek yapıldı. Yara ölçümleri belirlenen seanslarda Bates Jensen yara ölçüm tablosuna uyularak değerlendirildi. Yaranın boyutu, derinliği, kenar yapısı, nekrozlaşması, eksudasyonu, granülasyon dokusu tablonun kriterlerine göre her seans ölçüldü. Tüm olgulara lazer tedavisinin dışında herhangi bir tedavi uygulanmadı. Akut olguların kronik olgulara göre daha hızlı iyileşme gösterdikleri görüldü. Çalışmanın sonunda tüm olgularda yara iyileşimi gerçekleşti. Çalışmamızda düşük doz lazer tedavisinin kedi ve köpeklerde yara iyileşmesine olumlu etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effectiveness of low dose laser therapy in acute and chronic wounds and to evaluate the outcome obtained. In this study, low dose laser was applied to in a total of 30 cases, 16 cats and 14 dogs, with 15 acute and 15 chronic open wounds, presented to Istanbul University Veterinary Faculty Surgery Clinic. Regardless of race, age and sex each case was treated with equal doses of laser and the recovery rates of chronic and acute cases were evaluated. The clients brought their patients to the clinic for laser therapy twice a week for 6 weeks. At each application the laser therapy was administered at a rate of 1 watt/cm2 light intensity with a wavelength of 650 nm and at an energy dose of 10 joules /cm2 for 67 seconds. During the predetermined sessions wound sizes were assessed according to Bates Jensen Wound Measurement Chart, taking at each session, wound size, depth, edge structure, necrosis, exudation and granulation tissue into consideration. In all cases no treatment except for laser therapy was applied. It was seen that acute cases recovered faster than chronic cases and at the end of the study a completed wound healing was established in all cases. It was suggested that low-dose laser therapy has positive effects on canine and feline wound healing processes.