Böbrek yetmezliği şekillenmiş kedi ve köpeklerde sürekli Renal Replasman Tedavisinin (CRTT) kan üre nitrojenin ve serum kreatinin değerlerine etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of Continuous Renal Replacement Therapy (CRRT) on blood urea nitrogen and serum creatinine values in dogs and cats with renal failure
  1. Tez No: 1008495
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUĞRAHAN BEKİR YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek Yetmezliği, CRRT, Kan Üre Nitrojen, Kedi, Köpek, Serum Kreatinin, Sürekli Renal Replasman Tedavisi, Akut böbrek hasarı, Hemodiyaliz, Hemodiyaliz üniteleri-hastane, Hemodiyaliz-ev, Kronik böbrek hastalığı - mineral ve kemik bozukluğu, Periton diyalizi, Periton diyalizi-sürekli ambülatuar, Polikistik böbrek hastalıkları, Renal diyaliz, Renal replasman tedavisi, Renal Failure, CRRT, Blood Urea Nitrogen, Cat, Dog, Serum Creatinine, Continuous Renal Replacement Therapy, Acute kidney injury, Hemodialysis units-hospital, Hemodialysis-home, Chronic kidney disease-mineral and bone disorder, Peritoneal dialysis, Peritoneal dialysis-continuous ambulatory, Polycystic kidney diseases, Renal dialysis, Renal replacement therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, böbrek yetmezliği gelişmiş kediler ve köpeklerde, geleneksel tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda sürekli renal replasman tedavisinin (CRRT) kan üre nitrojen (BUN) ve serum kreatinin (CREA) düzeyleri üzerindeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Verilerin dağılım özellikleri Shapiro-Wilk testi ile incelenmiş ve normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu nedenle, parametrik olmayan istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Tedavi grupları (CRRT ve medikal tedavi) arasındaki karşılaştırmalar Kruskal-Wallis testi ile yapılmış, anlamlı farklılık gösteren parametrelerde Dunn testi ve Bonferroni düzeltmesi kullanılarak ikili post hoc karşılaştırmalar gerçekleştirilmiştir. CRRT tedavisi uygulanan hayvanlarda zaman içerisindeki değişimler Friedman testi ile analiz edilmiş, medyan değerler ve zamana bağlı değişim eğrileri üzerinden değerlendirilmiştir. Ayrıca, biyokimyasal iyileşme süresi Kaplan-Meier benzeri bir yöntemle analiz edilmiştir. Kedilerde CRRT tedavisi, BUN, kreatinin ve inorganik fosfor düzeylerinde medyan olarak anlamlı bir azalma sağlamıştır; medikal tedavi grubunda değişiklikler daha sınırlı kalmıştır. Köpeklerde de CRRT sonrası parametrelerde düşüş gözlemlenmiş ancak bazı değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kaplan-Meier analizi, kedilerde biyokimyasal iyileşmenin BUN ve IP için yaklaşık altı saat, kreatinin için yaklaşık beş saatte gerçekleştiğini göstermiştir. Köpeklerde kreatinin hızlı bir şekilde iyileşmiş (yaklaşık bir saat), BUN ve IP ise sırasıyla altı ve dört saat içerisinde normale dönmüştür. CRRT, özellikle kedilerde önemli böbrek biyobelirteçlerinin daha hızlı ve belirgin şekilde iyileşmesini sağlayarak, şiddetli böbrek yetmezliği vakalarında geleneksel tıbbi tedaviye göre önemli bir terapötik avantaj sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effectiveness of continuous renal replacement therapy (CRRT) on blood urea nitrogen (BUN) and serum creatinine (CREA) levels in cats and dogs with renal failure where conventional treatment methods were insufficient. The distribution characteristics of the data were examined using the Shapiro-Wilk test, and it was determined that they did not show a normal distribution. Therefore, non-parametric statistical methods were applied. Comparisons between treatment groups (CRRT and medical treatment) were performed using the Kruskal-Wallis test, and pairwise post hoc comparisons were carried out using the Dunn test and Bonferroni correction for parameters showing significant differences. Changes over time in animals receiving CRRT treatment were examined using the Friedman test, and median values and time-dependent change curves were evaluated. Furthermore, the biochemical recovery time was analyzed using a Kaplan-Meier-like method. In cats, CRRT treatment resulted in a medianly significant decrease in BUN, creatinine, and inorganic phosphorus levels; changes were more limited in the medical treatment group. In dogs, a decrease in parameters was also observed after CRRT, but some changes were not statistically significant. Kaplan-Meier analysis showed that biochemical recovery in cats occurred in approximately six hours for BUN and IP, and approximately five hours for creatinine. In dogs, creatinine recovered rapidly (approximately one hour), while BUN and IP returned to normal within six and four hours, respectively. CRRT offers a significant therapeutic advantage over conventional medical treatment in cases of severe renal failure, particularly in cats, by enabling faster and more significant recovery of important renal biomarkers.