Betonarme kiriş boşluklarının davranışa etkisinin araştırılması
Research effect of behaviour of rc beam openi̇ngs
- Tez No: 507840
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boşluklu kiriş, basit eğilme, ankastre mesnet, betonarme kiriş, süneklik, Beam with openning, bending, fixed support, reinforced beam, ductility
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde yapılan konut, iş merkezi ve sanayi yapıları gibi birçok alanda uygulanan yerinde dökme beton uygulamasından, önce veya daha sonra kiriş elemanlarının içerisine elektrik kablo boruları, buatlar, tesisat için kiriş elemanda oluşturulan vb. boşluklar ile yaş numune beton dayanımının düşük çıkması nedeniyle kiriş elemanından karot alınmasından kaynaklanan boşlukların kiriş elemanının davranışına etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında, betonarme kirişlerin sıklaştırma bölgesi olarak bilinen kiriş yüksekliğinin iki katı mesafesinde ve tarafsız eksende kiriş yüksekliğinin %20, %40 ve %60 oranında boşluklara sahip kirişlerin simetrik tekil yükleme altındaki davranışı deneysel olarak araştırılmıştır. Deneylerde, 2h bölgesinde %20, %40 ve %60 oranında boşluk bulunan 2' şer adet kiriş ile karşılaştırma amacıyla boşluksuz olarak üretilen 2 adet referans kiriş deneye tabi tutulmuştur. Deney değişkeni olarak, 'boşluk oranı' seçilmiştir. Deney esnasında kiriş kolon birleşim noktalarının ankastre mesnet özelliğinde olmasına dikkat edilmiş ve bunda da yüksek oranda başarı elde edilmiştir. Deneysel çalışmanın sonunda, referans kirişler ve %20 boşluk oranına sahip kirişlerin yeterli dayanım ve süneklik gösterdiği görülmüştür. Dayanım ve süneklik bakımında diğer boşluk oranlarına sahip kirişlerin istenilen seviyede olmadığı deneyler sonucunda anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pre and past application of on-site cast concrete applied in many places such as residential, business center and industrial structures constructed and built today, the openings formed in the beam element for the electric cable pipes, budgets and installation in the beam elements as low and wet sample concrete strength value is low. For this reason it is aimed to analyze the effect of the cavities caused by core removal from the beam element on the behavior of the beam element. Within the scope of this study, there enforced concrete beams are located at twice the beam height, known as the compression zone and symmetric singular loading of beams with openings of 20%, 40% and 60% of the neutral axial beam height of under behavior ares experimentally investigated. Two each beams with 20%, 40% and 60% openings in the 2h region with for comparison, 2 reference beams produced without gaps, they were tested. As the experiment variable,“opening ratio”is selected. In the experiment attention has been paid to the fixed support nature of the beam column joints during the test and this study has achieved high success in this respect. At the end of the experimental study, reference beams and beams with 20% opening ratio showed sufficient strength and ductility. As a result of experiments it is observed that the beams with other openings are not in the desired level in the strength and ductility maintenance.