Consumption of milk and dairy products amongst university students, relationship between calcium taken from milk and dairy products and anthropometric measurements
Üniversite öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketimi, süt ve süt ürünleri ile alınan kalsiyumun antropometrik ölçümlerle ilişkisi
- Tez No: 507841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Süt ve süt ürünleri, kalsiyum, beden kitle indeksi, bel/kalça oranı, üniversite öğrencileri, Milk and dairy products, calcium, body mass index, waist-to-hip ratio, university students
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Özkorucuklu, Y.N. (2018). Üniversite Öğrencilerinde Süt ve Süt Ürünleri Tüketimi, Kalsiyumun Antropometrik Ölçümlerle İlişkisi. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik ABD. Master Tezi. İstanbul. Bu araştırma üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları, beslenme eğitimi alan ve almayan gruplar arasındaki bilgi düzeyleri ile tüketim sıklığı farklılıkları ve bu grupların kalsiyum alımları ile beden kitle indeksleri, bel/kalça oranları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Örnekleme Yeditepe Üniversitesinin, hemşirelik, beslenme ve diyetetik, mimarlık ve grafik tasarımı bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencileri olmak üzere toplam 200 kişi dahil edilmiştir. Araştırma verileri 15 Temmuz – 15 Ağustos tarihleri arasında araştırmacılar tarafından hazırlanan Genel Bilgi Formu ve Besin Tüketim Sıklığı Formu ile toplanmıştır. Araştırmanın yürütülmesi için katılan öğrencilerin gönüllülüğü ve sözlü onayı alınmıştır. Verilerin analizi SPSS 20.0 programında değerlendirilmiş ve verilerin analizinde, yüzdelik dağılım, ki-kare testi, T testi, mann whitney testi u testi, one-way anowa testi, kruskall wallis testi kullanılmıştır. Katılımcıların 109'unun süt içme alışkanlığı olduğu saptanırken 91 kişi ise tiksinme ve mide bulantısı gibi nedenler ile süt içmediklerini belirtmişlerdir. Süt ve süt ürünlerinin içerdiği kalsiyum miktarını bildiğini ifade eden kişilerin tamamı bu değerleri doğru bilemezken, günlük kalsiyum miktarını biliyorum diyenlerin çoğunluğu da bu miktarı doğru olarak belirtememişlerdir. Katılımcıların bölümlerine göre beden kitle indeksleri ve bel/kalça oranları incelendiğinde beslenme ve hemşirelik bölümlerinde beden kitle indeksi >25 olan bireylerin oranı mimarlık ve grafik tasarımı bölümünden daha az olduğu tespit edilmiştir. Süt ve süt ürünlerinden (her gün ve her öğün tüketenler dikkate alınmıştır) gelen günlük kalsiyum tüketim miktarı ve beden kitle indeksleri arasındaki ilişki incelendiğinde ise 25 sınıfında yer aldığı görülmektedir. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı olduğu gösterilmiş ve bu konuda eğitim almış bireylerle almamışlar arasında tüketim farklılığı olduğu görülmüştür. Katılımcıların yetersiz süt ve süt ürünleri tüketimi ile yüksek beden kitle indeksi ve bel/kalça oranı arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Konu ile ilgili aksi yönde olan çalışmaların varlığı kesin bilgi elde edilebilmesi için daha fazla araştırma yapılmasını gerektirmekte ve önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Özkorucuklu, Y.N. (2018). Consumption of Milk and Dairy Products amongst University Students, Relationship Between Calcium Taken from Milk and Dairy Products and Anthropometric Measurements. Yeditepe University Graduate School of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, Master Thesis, Istanbul. This research aims to determine the milk and dairy product consumption habits of university students, differences between consumption frequency and knowledge levels of groups according to being trained in nutrition or not, and the correlation between calcium intakes of these groups and their body mass index and waist-to-hip ratios. 200 3rd and 4th year students, mainly studying in departments of Nursing, Nutrition and Dietetics, Graphic Design and Architecture, were included in the sample. However, since number of male students in health related departments negatively affects the comparison of anthropometric measurements, they were left outside the study by being excluded from the statistical segment of the research. Study was conducted with female students only. Data was collected between the dates of 15 July and 15 August, using General Information Form and Food Frequency Form prepared by the researcher. Approval of the ethical board and verbal consent of participating students were taken in order to conduct the research. Analysis of data were done in SPSS 20.0 software and percentage distribution, chi-square test and T tests were used for the analysis. While 88 of participants were identified as having milk drinking habits, 52 people reported not drinking milk due to reasons such as disgust and nausea. While it is observed that not all of those who claimed knowing the amount of calcium in milk and dairy products can correctly identify these values; it was also seen that participant claiming knowledge of daily amount of calcium also failed to correctly report these values. When BMI and waist-to-hip raito values of participants were examined according to their departments; it was observed that number of those with a BMI higher than 25 kg/m2 is higher in helath-related departments than in non-health-related ones. When the correlation between daily calcium intake from milk and dairy products (those who consume it every day and at every meal was taken into account) and body mass index is examined; it was seen that majority of participants who consume less than 600 mg have BMI values higher than 25 kg/m2. Finally, it is shown that university students have the habit of milk and dairy product consumption and there is difference regarding this between individuals who have takent his education and those who have not. Adequate consumption of milk and dairy products is determined to be correlated with normal body mass index. Further research is needed and suggested to be done due to the existence of research with contrasting results on the subject.