Mavi-yeşil alglerin türünü teşhis eden bir uzman sistem geliştirme üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 50788
  2. Yazar: ETHEM MURAT BALSARI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İNCİ DANACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi-Yeşil Algler, Uzman Sistemler, Kesin olmayan akıl yürütme, Kesinlik Faktörü Modeli, CLIPS, The Blue-Green Algae, Expert Systems, Inexact reasoning, The model of Certainty Factor, CLIPS
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET MAVİ-YEŞİL ALGLERİN TÜRÜNÜ TEŞHİS EDEN BİR UZMAN SİSTEM GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. BALSARI, Ethem Murat Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. înci Danacı Mayıs 1996, 81 sayfa Algler, tuzlu veya tatlı sularda yaşayan, bulunmuş oldukları iklime ve sulara göre özellikleri değişen bitki grubudur. Algler, doğu Asya ülkelerinde besin, Avrupa ülkelerinde ve U.S.A. 'da ise çeşitli endüstriyel ham madde olarak kullanılmaktadır. Ülkemiz denizlerinde, Mavi-Yeşil Alglerin çeşitli türleri yaygın olarak bulunmaktadır. Denizlerden çıkarılan Mavi-Yeşil Alglerin türünün teşhis edilmesi, çok uzun zaman, emek ve bu konuda uzmanlık gerektirmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, Mavi-Yeşil Alglerin türüne göre sınıflandırılmasında yardımcı olacak bir uzman sistem geliştirmektir. Uzman sistemler, uzman düzeyinde bilgi ve performansı gerektiren problemleri çözebilen akıllı yazılımlardır. însan uzmanın kendi alanında elde etmiş olduğu bilgi, deneyim ve problem çözüm tekniği akıllı yazılımlar tarafından kodlanarak uzman sistemler geliştirilir. Bu tez çalışmasında geliştirilen uzman sistem (MYATU), Mavi-Yeşil Alglerin türünü olasılıksal olarak tayin edebilen akıllı bir programdır. Bu sistemin sahip olduğu bilgi, alglerin türünü birbirinden ayıran kurallardır. Sistemin problem çözme tekniği ise, kesin ve kesin olmayan bilgiden geri zincirleme ile akıl yürüterek çalışır. Başka bir deyişle, MYATU, özellikleri kesin olarak bilinmeyen bir algin olası türlerini tahmin eder. MYATU' nun diğer bir özelliği, vermiş olduğu kararın nedenlerini kullanıcıya açıklamasıdır. Kısaca MYATU'nun ülkemiz denizlerinden çıkarılan alg türlerinin tayini işlemlerini kolaylaştıran, güvenilir bir danışman sistem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH OH THE DEVELOPMENT OF AN EXPERT SYSTEM THAT DIAGNOSES THE SPECIE OF THE BLUE-GREEN ALGAE BALSARI, Ethem Murat M.Sc. in Statistics Supervisor: Assist. Prof.Dr. înci Danacı May 1996, 81 pages Algae are both saltwater and freshwater plants, which have attributes that differ according to climate and water in which they live. Algae are used as a food in the East A3ia, or as an industrial raw material in the USA and in the European countries. In the seas around our country, variety of species of the Blue-Green Algae are found extensively. Recognizing the specie of a blue-green alga, which is collected from seas, takes long time, and needs effort and human expertise. The aim of this project is to develop an expert system, which diagnoses the specie of Blue- Green Algae. Expert systems are intelligent software, which can solve the problems that require expert knowledge and performance. They are developed by coding the domain knowledge, experience and expert' 3 problem solving techniques using intelligent software. In this research, an intelligent system (MYATTJ) has been developed for the purpose of recognizing the specie of Blue-Green Algae. The system's domain knowledge is formed as production rules, which distinguish the specie of Algae from others. The system problem solving technique reasons from certain and uncertain knowledge by chaining backward. In other word3, MXATTJ informs its users about the possible species of algae even its attribute are not known certainly. The another feature of MYATO is to explain its decision with reasons and proofs. In short, MYATU is a consultant system, which is trustable and gives facility in the process of recognizing the specie of an alga collected from seas.