Hasat sonrası yeşil kalan tane sorgum (sorghum bicolor l.) genotiplerinin silaj olarak değerlendirilmesi
Silage potential of stay-green grain sorghum (Sorghum bicolor L.) shoots
- Tez No: 507885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sorgum, silaj, tarımsal atık, kimyasal bileşim, sindirilebilirlik, Sorghum, silage, agricultural residue, gas production, digestibility
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Çalışmanın amacı tane hasadından sonra gövde ve yaprakları yeşil kalma oranı yüksek olduğu bilinen sorgum genotiplerinin silaj olarak değerlendirilebilme olanaklarının araştırılmasıdır. Bu amaçla seçilen 41 genotip tane hasadından sonra biçilerek, parçalanıp silaj yapılmıştır. Silajlar 60 gün saklandıktan sonra açılarak bio-kimyasal analizleri yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; yeşil ot verimi 13.40-65.96 t ha-1, pH 3.92-4.25, kuru madde oranı 24.26-35.83, ham protein oranı %3.44-7.03, ADF oranı %27.46-52.01, NDF oranı % 40.80-69.12, ham kül oranı %5.89-15.14, laktik asit %1.657-4.914, propiyonik asit %0.000-0.247, arasında değişmiştir. Bazı genotiplerin yem kalite özelliklerinin düşük olmasına rağmen çoğu genotip tüm sorgum silajına yakın kalitede özellikler göstermiş olup, kış döneminde hayvanlar için kaliteli kaba yem grubundadır. Yapılacak bitkisel üretim ve ıslah çalışmalarında bu tip bitkilere ağırlık verilmesi birim alandan alınacak verime ve hayvansal üretime katkı sağlamış olacaktır. Yeşil ot verimi yönünden MKSB16, MKSB112 ve MKSB114 genotipleri, ham protein yönünden MKSB1 ve MKSB10 genotipleri ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to investigate the possible silage of stay-green sorghum genotypes. Following the grain harvest, 41 sorghum genotypes were chopped to make silage. Biochemical analyses were performed after 60 days of silage. Results revealed that green herbage yields varied between 13.40-65.96 t ha-1, pH between 3.92-4.25, dry matter ratios between 24.26-35.83%, crude protein ratios between 3.44-7.03%, ADF ratios between 27.46-52.01%, NDF ratios between 40.80-69.12%, crude ash ratios between 5.89-15.14%, lactic acid contents between 1.657-4.914%, propionic acid contents between 0.000-0.247%. Although some silage samples had low silage and nutritional characteristics, some others yielded quite close values with or even higher values than full sorghum silage. They can constitute a quality roughage source for livestock in winter. Further breeding works on stay-green genotypes may provide significant contributions to plant and livestock production activities. MKSB16, MKSB112 and MKSB114 genotypes were prominent with green herbage yield and MKSB1 and MKSB10 genotypes were prominent with crude protein.