Farklı tip fiber takviyeli hdpe matrisli polimer kompozitlerin tribolojik özelliklerinin incelenmesi
The inverstigation of the tribological properties of different type fiber reinforced hdpe matrix polymer composites
  1. Tez No: 507891
  2. Yazar: NURLAN GURBANOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER SAVAŞ, DOÇ. DR. MEHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer kompozit malzemeler, SEM, HDPE, karbon fiber, bazalt fiber, jüt fiber, kokonat fiber, sertlik, aşınma, Polymer composite materials, SEM, HDPE, carbon fiber, basalt fiber, jute fiber, coconut fiber, hardness, wear
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Polimerlerin kullanım alanlarının artması ile birlikte kompozit malzemelerdeki metal alaşımların yerlerini plastik malzemeler almaya başlamıştır. Bu çalışmada farklı tip fiber takviyeli HDPE matrisli polimer kompozitler üretilmiş ve onların tribolojik ve sertlik özellikleri incelenmiştir. Çalışmada matris malzemesi olarak HDPE mühendislik plastiği, takviye malzemesi olarak da karbon fiber, bazalt fiber, jüt fiber, kokonat (hindistan cevizi) fiber, uyumlaştırıcı olarak da PE-g-MA kullanılmıştır. Deney için takviye malzemesi ve uyumlaştırıcı konsantrasyonuna göre 24 ayrı oranda malzeme hazırlanmıştır. Bu malzemeler katkısız, %10, %20, %30 KF, BF, JF, KKF ve uygun olarak %90, %80, %70 HDPE katkılı (uyumlaştırıcılı) %2, %4, %6 PE-g-MA, %10, %20, %30, KF, BF, JF, KKF ve uygun olarak %88, %76, %64 HDPE'dir. Üretilen kompozit malzemelerin aşınma deneyleri abrazif pin-on-disk cihazında sertlik deneyleri ise Shore D sertlik cihazında yapılmıştır. Aşınma deneylerde karşı malzeme olarak silisyum karbür (SiC) zımpara kağıdı kullanılmıştır. Aşınma yüzeyleri SEM analizine tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the increase of polymer usage areas, metal alloys in composite materals have been replaced by plastic materials. In this study, different type fiber reinforced HDPE matix polymer composites have been produced and their tribological hardness properties have been investigated. HDPE engineering plastic asa matrix material and carbon fiber, basalt fiber, jute fiber and coconut fiber in the role of reinforcement material have been used in the work. For the experiment, materials have been produced in 24 separte rates according to reinforcement material and compliance. These materials are pure, %10, %20, %30, CF, BF, JF, CCF and properly %90, %80, %70 HDPE additives (harmonized) %2, %4, %6 PE-g-MA, %10, %20, %30, CF, BF, JF, CCF, and accordingly %88, %76, %64 HDPE. The friction and abrasion tests of produced composite materials have been done properly on pin-on-disc devices,and the hardness tests have been conducted on Shore D device. In the experiments, silicon carbide (SiC) abrasive has been used as an encounter material. Abrasion surfaces have been specifically subjected to SEM analysis.