Çekiçli değirmenin performans değerlerine elek ve rotorun farklı merkezlerde yerleştirilmesinin etkisi
- Tez No: 50790
- Danışmanlar: PROF.DR. NUMAN SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Öğütme, Çekiçli değirmenler, Grinding, Hammer Mills
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
III ÖZET ÇEKİÇLİ DE?İRMENİN PERFORMANS DE?ERLERİNE ELEK VE ROTORUN FARKLI MERKEZLERDE YERLEŞTİRİLMESİNİN ETKİSİ BABANİAZİ A.Mohammad Yüksek Lisans Tezi, Tarım makineları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Numan SUNGUR Ekim 1996, 68 Sayfa Entansif hayvansal üretimde önemli bir yeri olan ve girdiler içerisinde en büyük paya sahip olan karma yem, bu üretim tarzının yaygınlaşması ile birlikte daha fazla talep edilmeye başlamıştır. Hazırlanan karmaların %60- 70'ini oluşturan dane yemlerin öğütülerek hayvanlara verilmesi, yemlerdeki besin maddelerinin daha çok ve hızlı sindirilmesine yardımcı olur. Ayrıca karmaya girecek farklı irilikteki yem hammaddelerini ancak öğütmeyle eşit boyutlara getirmek ve homojen karmalar elde etmek mümkündür. Yemlerin öğütülmesinde farklı prensiplere göre çalışan değirmenler kullanılmaktadır. Ancak, tüm dünyada olduğu gibi, gerek entansif hayvansal üretim işletmelerinde gerekse karma yem fabrikalarında, çekiçli yem kırma değirmenleri iş kapasitesinin fazla oluşu ve granül iriliğinin delik çapı farklı elek kullanımı ile kolaylıkla ayarlanabilmesi gibi üstün özellikleri nedeniyle, diğer değirmen tiplerine göre daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, diğer değirmen tipleri ile karşılaştırıldığında, çekiçli yem kuma değirmenlerinin en yüksek motor gücüne gereksinim gösterdiği ve özgül enerji tüketiminin de daha yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır.IV Buna göre, karma yem fabrikalarında üretilen yem miktarları ve hayvansal üretim işletmelerinde çekiçli yem kırma değirmerderinin yaygın kullanımı gözönüne alınırsa, yem hammaddelerinin granül iriliğinin azaltılması için tüketilen enerjinin ne gibi boyutlara ulaştığı açıkça ortaya çıkmaktadır. Böylece çekiçli yem kırma değirmenlerinde enerji tüketiminin azaltılması üzerindeki çalışmaların önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Çekiçli yem kırma değirmenlerinde, granül iriliğinin azaltılması işleminde elek yüzeyi-çekiç ucu arası mesafe büyük bir rol oynamaktadır. Değirmenin kırma odasında yer alan yuvarlak delikli klasik tip elekler seçici bir görev üstlenmekte ve delik çapından daha küçük olan materyalin geçmesine izin vermektedir. Ancak bir kısım yeterli irilikteki materyal, kuma odasında bir tabaka halinde hareket etmekte ve aşırı düzeyde öğütüldüğü gibi gereksiz enerji tüketimine neden olmaktadır. Bu araştırmada söz konusu olumsuzluğun ortadan kaldırılması ve materyalin kuma odasında kalma süresinin kısaltılması amacıyla, elek yüzeyi- çekiç ucu arası mesafenin bir geometrik şekle bağlı olarak değişen aralığa sahip olması öngörülmüştür. Buna göre çekiçlerin dönme dairesi ile 180°lik daire yayı olan elek yüzeyi arasında, materyalin bu aralığa girdiği yerde 22 mm mesafe bulunurken, bu mesafe giderek azalmakta ve çıkışta 8 mm'ye düşmektedir. Böylece, yatay eksende kaydırılmış olan elek yüzeyinin çizdiği yaya ait dairenin merkezi ile çekiçlerin çizdiği dönme dairesinin merkezi arasında 7 mm mesafe bulunmaktadır. 3 farklı elek delik çapı, kırma ünitesi rotorunun 3 farklı dönü sayısı, 3 farklı besleme kapağı açıklığı ve 3 tekerrürlü olarak yürütülen denemeler sonucunda, çekiçli yem kırma değirmeninin aşağıda verilen performans değerleri belirlenmiştir. 1- îş kapasitesi Q (kg/h) 2- Güç tüketimi Nk (kW)3- Özgül enerji tüketimi eı (kWh/kg) 4- Ortalama granül iriliği 80rt (mm) 5- Ortalama granül iriliğine ait standart sapma s (mm) 6- Özgül yüzey alam artışı Af (m2/kg) 7- Özgül yüzey alam artış hızı dAf/dt (m2/h) 8- Özgül enerji tüketimi e2 (kWh/m2) 9- Sıcaklık artışı At (°C) Elde edilen verilerin SAS paket programı yardımıyla istatistiksel olarak değerlendirilmesi sonucunda, ele alman parametrelerin, performans değerlerine olan etki düzeyleri belirlenmiştir. Ayrıca daha önce yapılan bir çalışma esas alınarak yapılan karşılaştırmada, aynı ortalama granül iriliği için bu dizayn şeklinin, elek yüzeyi-çekiç ucu arası 5mm 'ye göre, çekiçli yem kırma değirmeninin özgül enerji tüketimini e1 (kWh/kg) %30 - 37 oranında düşürdüğü tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE EFFECTS OF INSTALLATION OF SCREEN AND ROTOR ON DIFFERENT CENTERS ON PERFORMANCE OF HAMMER MILLS BABANIAZI A. Mohammad Master of Science Thesis, Farm Machinery Department Under Supervision of Prof. Dr. Numan SUNGUR October 1996, Total Page:68 In this research, specially designed homemade hammer mill was used. In the purpose of determination of the effect of changable screen surface - hammer tip clearance by installing screen and rotor of grinding unit on different centers on performance values of the hammer mill, the clearance between screen surface which is 180° half chamber and rotation chamber of hammers was designed as in the enterance of materials to this inside 22 mm and in the agress 8 mm. Therefore there are 7 mm distance between the center of rotation chamber of hammers and the center of screen chamber. In the result of the research which is performed with 3 different screen opening size, 3 different revolution per minute of grinding unite and 3 different lid clearance, grinding capacity, power consumption, specific energy consumption, average particle size, standard deviation refers to homogenity of the product, specific surface increase, and velocity of specific surface increase values were determined. It has been proved that, specific energy consumption ei (kWh/kg) of the hammer mill was reduced %30-37 on this type of design comparing with 5mm screen surface-hammer tip clearance for the same average particle size of the product.