Gelişmiş ülkelerin sermaye oluşum sürecinde Sömürgecilik
Developed countri̇es capi̇tal formation process of Colonialism
  1. Tez No: 507958
  2. Yazar: GÖZDE NURDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZSAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Sermaye Oluşumu, Gelişmiş Ülkeler, Colonialism, Developed Countries, Capital Formation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sömürgecilik tarihin her döneminde önem arz etmiştir ve günümüzde de bu önemini korumaktadır. Sömürgecilik neticesinde ülkeler ekonomik, siyasi ve kültürel zenginliklerini kaybetmişlerdir. Coğrafi keşifler ile birlikte sömürgecilik bilinmeyen kıtalara yayılmıştır. Yeni yerlerin keşfiyle birlikte ülkelerin ekonomik kaynaklarının sömürülmesi hızlanmıştır. Amerika kıtasının keşfedilmesiyle birlikte Avrupa ülkelerindeki sermaye stoklarında artış gerçekleşmiştir. Sanayi Devrimi ile birlikte ülkeler hammadde ve işgücünü ihtiyacını karşılamak için sömürgecilik faaliyetlerini artırmışlardır. Bunun yanında Avrupa pazarlarının doymasıyla birlikte sömürgeci ülkeler deniz aşırı topraklarda yeni pazar arayışları gerçekleştirmişlerdir. Sömürülen topraklardaki insanlar köleci işgücünde kullanılmışlardır. Bu kapsamda köle ticareti ülkeler tarafından yaygın bir şekilde gerçekleşmiştir. Portekiz ve İspanyolların başlattığı sömürgecilik faaliyetlerine siyasi birliğini tamamlayan diğer sömürgeci ülkeler katılmaya başlamıştır. Diğer ülkelerin sömürgecilik yarışına katılmasıyla beraber sömürgeci güçler dünyanın her yerine yayılmışlardır. Sömürgeci ülkeler sömürdükleri ülkelerin yeraltı ve yerüstü zenginliğini kendi ülkelerine aktarmışlardır.. Sömürgeci ülkelerin sömürgeci faaliyetleri günümüze de devam etmektedir. Bunun yanında Dünya Ticaret Örgütü, IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlar kuruluş amaçlarından saparak sömürü odaklı faaliyetler yürütmektedirler.
Özet (Çeviri)
Colonialism has been important in all periods off history and its still maintains its importance today. As a result of colonialism, contries have lost their economic, political and cultural riches. Geographical explorations have speread colonialism with an unknown geography. With the discovery of new places, the exploitation of the economic resources of the countries has accelerated. With the discovery of the American continent, there has been an increase in the stocks of european countries. With the Industrial revolotion, the countries increased their colonial activities in order to meet their labor and labor needs. As well as satiation of the europan markets, the colonialist countrieshave sought new markets in overseas territory. The people in exploited lands were used in the slave labor. İn this contexs slave trade has been widespread by countries. Portugal and other colonialist countries that have begun to declare their political union with the Spanish colonialist have begun to participate. With the participation of the other countries in the colonial race, the colonial powers were disbanded all over the world. The colonialist countries have tarnsferred the underground and superficial richness of the countries they exploited to their own countries. The colonialist activities of the colonialist countries continue today. In addition, institutions such as the World Trade Organization, the IMF, and the World Bank are devoted to exploitation-oriented activities by deviating from their corporate objectives.