M.Ö. I. Bin Yılda Ön Asya'da kadın
Women in Asia minor in the First Millenium B.C.
  1. Tez No: 508015
  2. Yazar: FATMA ŞAHİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Asur, Frigya, Hitit, Lidya, Urartu, Siyaset Kadın, Kraliçe, Rahibe, Assyrian, Phrygians, Hittites, Lydian's, Urartian's, Policy, Woman, Queen, Priestess
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Eski çağın en önemli medeniyet merkezlerinden olan Anadolu, Mezopotamya ve Mısır tarihi ilk dönemlerinden itibaren birçok kavmin, insan oğlunun göç ettiği, yeni yurtlar edindiği, hakimiyet kurmak için yoğun savaşlar verdiği topraklar olmuştur. Sürekli göç alan ve farklı kavimlerin göçü nedeniyle de kültürlerin harman olduğu toprak olma özelliği de kendiliğinden gelmiştir. M.Ö. 2. Binyılda temelleri atılan Hititler kısa sürede sınırlarını genişletmiş ve imparatorluk haline gelmiştir. M.Ö. 13. yy sonlarında meydana gelen ege göçleriyle beraber eski gücünü yitirmiş ve yıkılmıştır. Artık Hitit İmparatorluğu yerine teşkilatsız kabile devletleri ortaya çıkmıştır. M.Ö. 2. Binyılda Dicle Nehri kıyılarında yaşayan yarı göçebe Sami halkı Asur adını taşıyan bir kent kurdular ve Ur Hanedanının yıkılmasından sonra Asur Krallığı kuruldu. Bulunduğu konum neticesinde hızla genişledi. Ege göçlerinin etkisiyle gücünü kaybeden Hitit Devletinden sonra Anadolu'da yeni güçler ortaya çıkmıştır. M.Ö. 1. Bin yılda Anadolu'da Urartu, Frigya ve Lidya gibi krallıklar siyasi yönden güçlü devletler olmasının yanı sıra kültürel anlamda da Anadolu'da etkiler bırakmış krallıklardır. Bu güçlü siyasi oluşumların Ön Asya'da üzerinde bıraktığı etkiler içerisinde kadının konumunu, durumunu, birbirlerinden etkilenmelerini ortaya koymak için“M.Ö. 1. Binyılda Ön Asya'da Kadın”başlıklı tezde çalışmamızın amacını oluşturmuştur. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Hitit tarihi ve Hititlerde kadının siyasi, sosyal ve dini hayattaki rolleri işlenmiştir. İkinci bölümde Asur Devleti ve Asur Devletinde kadının siyasi, sosyal ve dini hayattaki rolü işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise Urartu, Frigya ve Lidya krallıklarının tarihi ve bu krallıklardaki kadının rolü işlenmiştir. Dördüncü bölüm ise Hitit, Asur, Urartu, Frigya ve Lidya toplumlarında kadının rolünün karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Some of the most importance centers of Anatolia, Mediterranean and Egypt have always been the lands of immigration, residence of for numerous tribes and humanities, as well as wars and rivalries for hegemony. Constantly receiving migrations, these lands have been the cradle for a large number of civilizations and cultures. Having established the foundation of their civilization in the 2nd millennium B.C., the Hittites soon enlarged their borders thus becoming an emperorship. As a result of Aegean migration taking place through the end of 13th century B.C. they started to lose their power and finally collapsed. Then, un-organized tribal states emerged in the place of Hittite Empire. The nomadic Sami community, which lived in the proximity of Tigris River in the 2nd millennium B.C., established a city called Asur and after the collapse of Ur Dynasty Assyrian (Asur) Kingdom was established. Thanks to its location, the kingdom soon enlarged quickly. New power emerged in Anatolia after the Hittite State which lost its power under the influence of Aegean migrations. The Urartian's, Phrygians and Lydian's were powerful both in terms of policy and culture which left important traces in Anatolia in 1st Millennium B.C. The aim of this thesis study, named as“Women in Asia Minor in the First Millennium B.C.”, is to clarify some of the influences of these powerful political formations on Anatolia which could be listed as the place, status of women, as well as how they influenced each other. The study includes four parts. In the first part, the Hittite history, the role of woman in political, social and religious life in Hittites is analyzed. The second part includes the Assyrian State and the role of woman in the political, social and religious life in Assyrian State. The third part reveals the history of Urartian's, Phrygians and Lydian's kingdoms and the role of women in these kingdoms. The fourth part makes a comparison between the roles of woman in the Hittite, Assyrian, Urartian's, Phrygians and Lydian's.