Edward W. Said'in oryantalizm kuramından hareketle postmodern Türk romanlarında oryantalist temsiller üzerine bir inceleme
A research on orientalist representations in postmodern Turkish novels with reference to the orientalist theory of Edward W. Said
- Tez No: 508025
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA APAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Edward W. Said, oryantalist söylem, temsil, bilgi-iktidar, postmodernizm, Orientalism, Edward W. Said, orientalist discourse, representation, knowledge-power, postmodernism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Batı ile Doğu dünyası arasındaki diyalektikle şekillenen Batı merkezli bir bilgi alanı olan oryantalizm, Edward W. Said'in 1978 yılında yayımlanan Şarkiyatçılık Batı'nın Şark Anlayışları adlı kitabı ile kurgusal bir atmosferde metinler aracılığıyla oluşan bir söylem olma niteliği kazanmıştır. Bu çalışmada Said'in kuramsal çerçevesini çizdiği oryantalizmin postmodern anlatıdaki görünümünün açığa çıkartılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada postmodern Türk romanının önde gelen isimlerinden İhsan Oktay Anar, Hasan Ali Toptaş, Elif Şafak ve Orhan Pamuk'un romanlarının oryantalist bir okumaya tabi tutulmasıyla, Doğu'ya ilişkin temsil biçimleri saptanan romanlarda bu temsil biçimlerinin postmodern bir kurmacada bir söylem biçimine nasıl dönüştüğü gösterilmiştir. Postmodern yazarların oryantalist bir bakış açısına sahip olup olmadıklarını ve bu bakış açısını anlatının bir parçası haline getirerek yansıtıp yansıtmadıklarını tartışan çalışmada, oryantalist unsurların postmodern anlatının popüler bir malzemesi haline gelmesinde etkili olan kuramsal çerçeve açıklığa kavuşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Orientalism, which is a western-centered domain shaped by the dialectic between the West and the East, obtains to be a discourse qualification occurs through the texts in a fictional atmosphere with the book called Orientalism Western Conceptions of the Orient published in 1978 by Edward W. Said. In this study, it is aimed to be revealed the view of orientalism in the postmodern narration that Said draws the theoretical framework of it. Within this context in the study, with subjecting to an orientalist reading of the novels of Ihsan Oktay Anar, Hasan Ali Toptas, Elif Safak and Orhan Pamuk who are leading figures of the postmodern Turkish novel, it is demonstrated how the representations forms of East have transformed into a discourse form in a postmodern fiction in the novels that identified eastern representation forms. In the study which has discussed whether postmodern writers have an orientalist point of view and reflect it as part of the narrative, it is enlightened the theoretical framework that has been effective in becoming the orientalist elements a popular material in the postmodern narration.