In the light of crisis theories Turkey's economic crisis and the importance of 6-8 annual periods in crisis
Kriz teorileri ışığında Türkiye'nin ekonomik krizleri ve 6-8 yıllık periyotların krizlerdeki önemi
- Tez No: 508157
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET KASMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Krizler, Konjonktür Teorileri, Türkiye Ekonomisi Krizleri, Crisis, Conjuncture Theories, Crisis of Turkish Economi
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ekonomik krizlerin ne zaman meydana geleceğini saptamak şüphesiz ki mümkün değildir. Fakat ülkelerin ekonomik verilerinde meydana gelen değişikliklerin gözlenmesi yoluyla arttırılacak bilinirlik olası bir bunalım hali durumunda öngörüleri kuvvetlendirecek, aksiyon alınmasını kolaylaştıracak ve en nihayetinde geleceğe yönelik tedbirlerin alınması anlamında yol gösterici birer“kılavuz”olabilecektir. 1980 yılı 24 Ocak Kararları sonrasında Türkiye“ekonomik krizler”kavramı ile daha sık yüzleşir hale gelmiştir. Bu kuramsal perspektife dayanarak, bu tez, ekonomik kriz ve konjonktürel dalgalanmalar kavramlarını teorik boyutta ele almakta ve bu çerçevede Türkiye'de beliren ekonomik krizleri değerlendirmektedir. Teori ve pratik bağlamında belirlenen ortak değişkenler bağlamında ele alınan Türkiye ekonomisinin konjontürel dalgalanma periyotları yoluyla yapılacak değerlendirmeler; ülke ekonomisinin kırılganlıklarının daha iyi anlaşılması ve geleceğe dönük alınacak ekonomi politika kararlarına yardımcı olacaktır. Bu çerçevede büyüme, kişi başı düşen milli gelir seyri ve işsizlik, ortalama enflasyon, cari açık ve dış ticaret açıkları ve sanayi üretim, reel sektör güven ve tüketici güven endeksleri bağlamında göz atılmasında fayda olduğu düşünülmektedir. Ekonominin seyri incelendiğinde birbirini takip eden konjonktürel dalgalanmaların Türkiye ekonomisi özelinde 6-8 yıllık periyotlar halinde hareket ettiği kanaatine varılmaktadır. Bu durum, ayrıca, Eviews'ta Hodric Prescott filter ile de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
It is not possible to detect when the economic crises would occur. But awareness to be increased by observing the changes occurring in the economic data of the countries would strengthen the predictions in case of a probable depression, make it easier to take action and finally may become a“guide”for taking precautions for the future. After January 24 Decrees in 1980 Turkey started to face more with“economic crises”concept. Based on this theoretical perspective, this thesis handles the concepts of economic crisis and conjunctural waves in theorital aspect and evaluate the crisis appear in Turkish economi. Conjunctural fluctuation periods of Turkish economy covered in scope of the common variables determined in theory and practice and the evaluations to be made through these periods would be helpful in better understanding of the fragilities of country's economy and the economy policy decisions to be taken for the future. At this point growth and per capita income course and unemployment, average inflation, current account deficit and foreign trade deficits and industrial production, real sector confidence and consumer confidence indexes would be advantageous. It is concluded that the successive conjunctural fluctuations occurred in periods of 6-8 years in Turkish economy when the economic course was observed. This is, also, handle with Hodric Prescott Filter within eviews.