Fen alanı öğretmenlerinin mesleki gelişiminin incelenmesi
A study on professional development of scinence teachers
- Tez No: 508158
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, mesleki gelişim ihtiyacı, fen alanı öğretmenleri, öğretmen yeterlikleri, Professional development, requirement for professional development, science teachers, ability of teachers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma öğretmenlerin mesleki gelişimle ilgili düşüncelerini, hangi alanlarda mesleki gelişime ihtiyaç duyduklarını ve mesleki gelişim çalışmalarına katılım sıklığını belirlemeyi hedeflemektedir. Bu amaçla hazırlanan anket araştırmanın örneklemi olan İstanbul ilinde ortaöğretim kurumlarındaki fizik, kimya ve biyoloji öğretmenlerine uygulanmıştır. Mann Whitney U ve Kruskal H ile analiz edilen bulgular yorumlanmıştır. Bulguların değerlendirilmesi sonucunda öğretmenler çoğunlukla kendi öz değerlendirmeleri sonucu ve zümre arkadaşlarının yönlendirmesiyle alanları ile ilgili teknolojik gelişmeleri, bilimsel yayın ve medya programlarının takip ettiklerini, bilimsel toplantılara katıldıklarını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte öğretmenler okulda sunulan çalışmaları, hizmet içi eğitim programları ve seminer dönemi çalışmaları ile mesleki gelişim ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler en çok STEM programlarını uygulama, üstün ve özel yetenekli öğrencilerin eğitimi konularında mesleki gelişime ihtiyaçları olduğunu ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin mevcut mesleki gelişim programları ile ilgili bazı olumsuz düşünceleri olsa da programlara dair beklentileri sağlandığında mesleki gelişime son derece açık oldukları görülmektedir. Öğretmenlerin mesleki ihtiyaçları ve mesleki gelişim çalışmaları ile ilgili ifade edilen sorunlara alternatif çözümlerin geliştirilebilmesi için öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine teachers' troughts on professional development, which areas they need professional development and the frequency of participation in professional development studies. The sample of the survey prepared for this purpose is performed on physics, chemistry and biology teachers in secondary schools in Istanbul. The findings analyzed by Mann Whitney U and Kruskal H have been interpreted. As a result of evaluation of the findings, the teachers mostly stated that they are following the technological developments, scientific journals and communication instruments related to their departments and attending the scientific meetings, with their self evaluations and with the guidance of their group teachers. However the teachers stated that the studies issued by school, inservice training activities and their studies on seminars are not enough to supply their requirements for professional developments. The teachers also stated that the gifted students need professional development for their education and STEM programs. Although teachers have some negative thoughts about current professional development programs, they are quite open to professional development when their expectations are provided on the programs. Suggestion have been made to develop alternative solutions to the problems indicated on teachers' professional development.