A study on perceived needs of vocational school students learning English
Meslek yüksekokullarında İngilizce öğrenen öğrencilerin ihtiyaç algıları üzerine bir çalışma
- Tez No: 508235
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İhtiyaç analizi, genel amaçlı İngilizce, özel amaçlı İngilizce, Needs analysis, English for general purposes (EGP), English for specific purposes (ESP)
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği (EFL) bir ortamda sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarında eğitim gören öğrencilerin dil ihtiyaçlarını araştırmaktır. Bu çalışma kayıtlı öğrenciler, eğitmenler ve yöneticilerin bakış açısını bu kuruluşlarda verilen eğitim yönünden inceler. Çalışmada incelenen Okullar Türkiye'nin güneyinde bulunan Çukurova Üniversitesi, Adana'dadır. Veriler katılımcılardan anketler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığı ile toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış röportajlar öğrencilerin dilsel ihtiyaçları üzerine bakış açılarını anlamak için öğretmenler ve yöneticiler ile gerçekleştirildi. Kullanışlı örneklem yöntemi kullanıldı ve veriler hem nicel hem nitel olarak incelendi. Ulaşılan bulgular sonucunda öğrencilerin genel olarak ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığı ve dersi uygulayan hocaların dersi öğrencilerin ihtiyacına yönelik işlemeye çalışsa da özel amaçlı İngilizce uygulaması ve ihtiyaç analizi yapılarak bir program uygulanmadığı görüldü. Öğrenenlerin ihtiyaçlarına yönelik bir program uygulanması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate English language needs of students who are studying in vocational schools of health services and learning English as a foreign language. This study is conducted to reveal the perspectives of currently enrolled students, teachers and administrators of the schools in terms of English language education offered in these institutions. The schools that are analyzed in this research are part of Çukurova University, Adana located in the southern part of Turkey. Data are collected via questionnaires and semi structured interviews with the participants. Semi structured interviews are carried out with the teachers and administrators in order to understand their perceptions towards students' language needs. Convenient sampling is used and data are analyzed both qualitatively and quantitatively. In the light of the results, it is found out that English language needs of the students are not met sufficiently and even if the instructors who teach the courses try to address the needs of the learners, the program is not applied by analyzing needs and in terms of English for specific purposes. To conclude, there needs to be a curriculum addressing the learners' needs.