Yeni geliştirlen ınsafelock humerus çivisi ile smith and nephew trigen humerus çivisinin proksimal ve distal vidalarının nörovasküler yapılarla ilişkisinin ve uygulama sürelerininin karşılaştırılması (Kadavra çalışması)
A comparison of the application duration and teheir relationship between neurovascular structers of proximal and distal screws of the smith and nephew trigen humerus nail and newly developed insafelock humerus nail (Cadaver study)
  1. Tez No: 508280
  2. Yazar: MURAT TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Humerus diyafiz kırığı, intramedüller çivi, nörovasküler hasar, uygulama süreleri, Smith and Nephew Trigen humerus çivisi, Insafelock humerus çivisi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Humerus diyafiz kırıkları konservatif olarak takip edilebildiği gibi uygun endikasyonlarda cerrahi olarak da tedavi edilebilmektedir. Cerrahi tedavi yöntemlerinden intramedüller çivinin proksimal ve distal vidalarının giriş yerleri nörovasküler yapılara hasar verebilir. Çalışmamızda Smith and Nephew Trigen humerus çivilerinde proksimalde ve distalde kilitleme vidalarının uygulanması sırasında nörovasküler yapılara olan yakınlıklarını yeni geliştirilen Insafelock humerus çivisi ile karşılaştırmayı; ayrıca bu vidaların uygulanması sırasında süre olarak birbirlerine bir üstünlüklerinin olup olmadığını kadavra çalışması ile göstermeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 7 adet kadavranın sağ ve sol humeruslarına Smith and Nephew Trigen ve Insafelock (TST) intramedüller humerus çivileri uygulandı. Vidaların uygulanma süreleri kronometre ile ölçüldü. Proksimalden ve distalden vida giriş yerlerine anatomik diseksiyon uygulandı. Aksiller sinir, arteria circumfleks posterior, arteria circumfleks anterior, biseps tendonu ve radial sinire olan mesafeler esneyebilen cetvel yardımı ile ölçüldü. Elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Insafelock humerus çivisinde proksimale gönderilen vidalarda aksiller sinir ve a. circumfleks posterior için güvenlik sıralaması proksimal vida 2, proksimal vida 1 ve proksimal vida 3 şeklindedir. (p< 0.05) Smith and Nephew Trigen humerus çivilerinde proksimal kilitleme vidaları arasında anlamlı fark izlenmedi. Distale gönderilen kilitleme vidalarında ise Insafelock humerus çivisinde hem uygulama süresi daha kısa olduğu; hem de nörovasküler yapılara hasar vermeden uygulanabildiği gösterildi. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda Smith and Nephew humerus çivilerinde proksimalden ve distalden uygulanan kilitleme vidalarının literatürde daha önceki çalışmalarda da gösterildiği gibi nörovasküler yapılara hasar vermeme konusunda güvenilir olduğunu ancak Insafelock humerus çivisinin daha güvenli ve uygulanabilir olduğunu gösterdik. Insafelock humerus çivisinin American Society of Anesthesiologists (ASA) skoru yüksek, patolojik kırığı olan veya hızlı fiksasyon gereken humerus kırıklı hastalarda güvenle uygulanan cerrahi tespit yöntemi olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The diaphysis fractures of the humerus can be conservatively or surgically treated, according to the indications. One of the surgical treatment methods is the installment of an intramedullary nail; however, the entrances of the proximal and distal nails can damage the neurovascular structures. In our study, we aimed to compare the Smith and Nephew Trigen humerus nails with the newly developed InSafeLock humerus nail, regarding their proximity to the neurovascular structures during application. Also, it is intended to determine any superiorities regarding the application duration through a cadaver study. Material and Method: Smith and Nephew Trigen and InSafeLock (TST) intramedullary nails were applied to the right and left humeri of 7 cadavers. The application duration was measured with a chronometer. The proximal and distal nail entrances were anatomically dissected. A flexible measurement device was used to measure the distances between the nails and the following structures: axillary nerve, posterior circumflex artery, anterior circumflex artery, biceps tendon, and radial nerve. The obtained data were statistically evaluated.