Drama yaklaşımlarından komisyon modelinin öğretmen adaylarına okul-gerçek yaşam ilişkisi kurma becerilerini kazandırmada kullanımı
Using the commission model from the drama approaches to bring the teacher candidates school real-life relationship skills
- Tez No: 508312
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Komisyon Model Yaklaşımı, Eğitimde Yaratıcı Drama, Öğretmen Adayları, Okul-Gerçek Yaşam İlişkisi, Dorothy Heathcote, Commission Model Approach Drama in Education, Teacher Candidates, School- Real Life Relations, Dorothy Heathcote
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışma, drama alanı öncülerinden Dorothy Heathcote'un son dönem drama yaklaşımlarından olan ve drama alanında yeterince bilinmeyen“Komisyon Model”yaklaşımını tanımlamak, bu tanımdan hareketle bir uygulama örneği geliştirmek ve uygulama örneğine dahil olan öğrencilerin yaşantılarını komisyon model amaçları doğrultusunda analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması deseniyle yapılandırılmıştır. Araştırma grubunu, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde 2015-2016 döneminde farklı anabilim dallarında öğrenim görmekte öğretmen adayları oluşturmuştur. Çalışma grubunda on dört kadın, sekiz erkek öğretmen adayı yer almıştır. Araştırma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada kullanımı konusunda örneği çok az olan ve kullanım kural-detayları pek az bilinen komisyon modeli betimlenmiştir. İkinci aşamada ise“Komisyon Model”uygulaması“Uzman Mantosu”yaklaşımının başlangıç aşamaları da kullanılarak uygulanmıştır. Üçüncü aşamada ise araştırma grubu üyelerinin süreç içerisindeki yaşantıları incelenmiştir. Uygulama sürecinde gözlem, görüşme, görsel sunumlar, yansıtıcı özetler, ses kaydı ve video kaydı, yolu ile veriler toplanmıştır. Araştırma sürecinde toplanan veriler tümevarım analizi ve içerik analizi teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, komisyon model yaklaşımının gerçek yaşamda var olan problem durumlarını çözen, sorumluluk üreten ve sosyal etkileşim yolu ile işbirlikli öğrenme ortamı sunan bir yaklaşım olduğunu göstermiştir. Bu bulgulardan hareketle, Komisyon Model uygulamalarının drama disiplini içerisinde daha fazla yer bulması ve okul gerçek yaşam ilişkilerinin bu anlayışla yapılandırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to define Dorothy Heathcote's“Commission Model”approach, which is one of Dorothy Heathcote's most recent drama approaches and which is not well known in the field of drama. From this definition, the aim of this research is to develop an application example and analyze the experiences of the students included in the application example in line with the purpose of the commission model. The research is structured by a pattern of action research from qualitative research patterns. The research group was composed of teacher candidates from different departments of Ankara University Faculty of Educational Sciences in the period of 2015-2016. Fourteen female and eight male teacher candidates were included in the study group. The research was carried out in three phases. In the first phase, the commission model, which has very few examples and little use rule-details is described. In the second phase, the“Commission Model”application was implemented using the initial stages of the“Mantle Of The Expert”approach. In the third phase, the research group members' experiences in the process were examined. During the implementation process, the data were collected by the way of observations, interviews, visual presentations, reflective summaries, voice recording and video. The data collected during the research process were analyzed by inductive analysis and content analysis techniques. The findings obtained from this research reveal that are the commission model is an approach that solves problem situations in real life, produces responsibility and presents a collaborative learning environment through social interaction. Based on these findings; it is proposed that the commission model applications have to find more space in the drama discipline and that school- real life relations have to be structured with this understanding.