Kalp yetersizliği olan yaşlı bireylerde bağımlılık düzeylerinin düşme deneyimi üzerine etkisi
The effect on falling experience of level of dependency in aging patients with heart failure
  1. Tez No: 508380
  2. Yazar: ÇİSEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN TOKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, bağımlılık, düşme deneyimi, Heart failure, dependency, falling experience
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma kalp yetersizliği tanısı konulmuş olan 65 yaş ve üzeri yaşlılarda bağımlılık düzeylerinin düşme deneyimi üzerine olan etkisini belirleme amacı ile planlanmıştır. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde yatan ve Kardiyoloji Polikliniğine başvuran 25 Mayıs – 31 Ağustos 2017 tarihleri arasında, kalp yetersizliği olan araştırmaya gönüllü 65 yaş ve üstü 119 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. Çalışmada veriler, araştırmacı tarafından ilgili litaratür incelenerek hazırlanan hasta tanıcı bilgi formu, Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Bağımsızlık İndeksi, Düşme Davranışları Ölçeği (YDDÖ) ile toplanmıştır. Elde edilen veriler için sayı, yüzdelik, Ki-Kare Analizi, Fisher Testi, Mann Whitney U Analizi ve T-Testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre gönüllü 119 hastanın %52,1'i düşme deneyimi yaşamıştır. En fazla genç yaşlılar %71 düşme deneyimlemiştir. Düşme deneyimi; kardiyoloji servisinde yatan hastalar, erkek hastalar, düşme nedeniyle daha önce hastaneye yatmayan hastalarda ve tiroid ilaçları kullanan hastalar için anlamlıdır. Düşme deneyimi EF değeri, KY evresi, KY nedenli daha önce hastaneye yatma ile anlamlı değildir. Sakatlığı olan, yardımcı alet kullanan hastalarda düşme deneyimi anlamlı değildir. Düşme deneyimi en fazla son 1 yıl içerisinde, yürürken ve semptomlara bağlı olarak gerçekleşmiştir. Ev temizliği yapmada bağımlı olan hastaların %53,2 si düşme deneyimi yaşamıştır. KATZ ile düşme deneyimi yaşama anlamlıdır. YDDÖ ile düşme deneyimi anlamlı değildir. Bu çalışmanın sonucunda kalp yetersizliği bağımsızlık düzeyini azaltarak düşme deneyimini arttırmaktadır. Kalp yetersizliğinin hemşirelik tedavi ve bakım süreci iyi yönetilerek bağımsızlık düzeyi arttırılmalı ve düşme deneyimi azaltılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was planned with the aim of determining the effect of addiction levels on the falling experience of 65 years of age or older who were diagnosed with heart failure. Between May 25th and August 31st, 2017, in the Cardiology Clinic of İzmir Kâtip Çelebi University Training and Research Hospital, 119 patients aged 65 years and over who volunteered for research with heart failure were included in the study. Data were collected in the study, the patient witness information form prepared by investigating the relevant literature, the Katz Daily Activities Activity Independence Index, Fall Behavior Scale (FaB). Number, percentage, Chi-square analysis, Fisher test, Mann Whitney U analysis and T-test were used for the obtained data. According to the results of the study, 52.1% of 119 volunteer patients had experience of falling. The youngest elderly people experienced a 71% fall. Fall experience; it is significant for the patients in the cardiology service, the male patients, the patients who have not been hospitalized due to falls, and the patients using thyroid drugs. Fall experience EF value, HF stage, HF is not significant with previous hospitalization. The experience of falling is not significant in patients with disability and using assistive devices. The experience of falling has occurred at most within the last 1 year, depending on walking and symptoms 53.2% of the patients who were dependent on home cleaning had a fall experience. It is meaningful to experience falling with KATZ. Falling experience with FaB is not significant. As a result of this study, heart failure improves the falling experience by reducing the level of independence. The degree of independence of the heart failure should be improved by managing the nursing care and care process well and the falling experience should be reduced.