Kalp yetersizliği olan bireylerde bakım bağımlılığı ve öz bakım davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of care dependence and self-care behaviors in people with heart failure
- Tez No: 1001696
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, bakım bağımlılığı, öz bakım davranışı, hemşire, Heart failure, care dependency, self-care behaviour, nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu kesitsel araştırma, Kalp Yetersizliği (KY) olan hastaların bakım bağımlılığı ve öz bakım davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntemler: Araştırma 20.05.2024 – 20.03.2025 tarihleri arasında Tekirdağ'da bir şehir hastanesinde Kardiyoloji Kliniği ve Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran 102 hasta ile yüz yüze görüşme metodu ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri“Anket Formu”,“Bakım Bağımlılığı Ölçeği (BBÖ)”ve“Avrupa Kalp Yetersizliği Öz Bakım Davranış Ölçeği (AKYÖBDÖ)”kullanılarak toplandı. Bulgular: KY'li hastaların yaş ortalaması 69,39±12,00 yıl olup %64,7'si erkekti. Hastaların %42,2'si öz bakımını kendi başına yapabildiği, %38,2'si destekle yapabildiği, %19,6'sı ise öz bakımını gerçekleştiremediği bulundu. Hastaların eğitim düzeyi yükseldikçe, evli olan, çalışan ve eşiyle birlikte yaşayanların bakım bağımlılığının daha iyi düzeyde olduğu belirlendi (p<0.05). Öz bakım becerilerini yapamayan ve kalp yetersizliği nedeniyle daha önce hastaneye yatma öyküsü bulunan hastaların bakım bağımlılığı düzeyinin daha kötü olduğu bulundu (p<0.05). Hastaların AKYÖBDÖ ile BBÖ arasında negatif yönlü anlamlı ilişki olup KY'li hastaların öz bakım becerileri arttıkça BBÖ puanlarının yükseldiğini ve dolayısıyla bakım bağımlılığının azaldığı bulundu (p<0.05). Sonuç: KY'li hastaların öz bakım davranışlarının orta düzeyde olduğu, hastaların bakım gereksinimi karşılamada kısmen bağımlı olduğu belirlendi. Hemşirelerin KY'li hastaların bakım bağımlılığı ve öz bakım davranışlarını değerlendirirken kişisel (eğitim durumu, medeni durum vb.) ve hastalığa ilişkin özelliklerini (hastane kontrolüne gelme durumu, NYHA evresi vb.) göz önünde bulundurmalıdır. Hemşireler KY'li bireylerin öz bakım davranışlarını arttırmaya ve bakım bağımlılığı düzeylerini iyileştirmeye yönelik uygun hemşirelik girişimleri planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This cross-sectional study aimed to establish the relationship between care dependency and self-care behaviours in patients with heart failure, and to explore the factors influencing this relationship. Material and Methods: The study was conducted between May 20, 2024, and March 20, 2025, in Tekirdağ at a city hospital using face-to-face interviews with 102 patients who visited the Cardiology Clinic and Cardiology Outpatient Clinic. The research data were collected using a“Questionnaire Form,”the“Care Dependency Scale (CDS),”and the“European Heart Failure Self-Care Behavior Scale (EHFSCBS).”Results: The mean age of patients with heart failure was 69.39 ± 12.00 years, and 64.7% were male. It was found that 42.2% of the patients were able to perform self-care independently, 38.2% were able to perform it with assistance, and 19.6% were unable to perform self-care. High educational level, being married, being employed, and living with a spouse of the patients were associated with low levels of care dependency (p<0.05). Patients who were unable to perform self-care and those with a history of hospitalization due to heart failure were found to have high levels of care dependency (p<0.05). A significant negative correlation was observed between EHFSCBS and the Care Dependency Scale (CDS), indicating that as self-care behaviors improved in patients with heart failure, CDS scores increased and consequently care dependency decreased (p<0.05). Conclusion: Patients with heart failure exhibited a moderate level of self-care behaviors and were partially dependent in meeting their care needs. In evaluating care dependency and self-care behaviors of the patients, nurses should consider both personal characteristics (such as educational status and marital status) and disease-related characteristics (such as adherence to hospital follow-up visits and NYHA functional class). Nursing interventions should be strategically designed to enhance self-care behaviors and to reduce the level of care dependency in patients with heart failure.