Kadınların toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarının belirlenmesi
Determination of women's attitudes towards gender roles
  1. Tez No: 508480
  2. Yazar: GÖNÜL GÖKÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Eşitsizliği, Kadın Sağlığı, Toplumsal Cinsiyet Rol Tutumları, 15-49 yaş, Cinsel kimlik, Cinsiyet, Cinsiyet farkları, Eşitsizlik, Kadınlar, Tutumlar, Gender Inequality, Women 's Health, Gender Role Attitudes, 15-49 years, Gender identity, Gender, Gender differences, Inequality, Women's health, Women, Attitudes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Kadınların Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi Bu çalışma, Kadınların Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kars ili Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi hastanesi jinekoloji polikliniğine bir yılda başvuran 11142 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise 30.11.2017-30.01.2018 tarihleri arasında polikliniğe başvuran, 15-49 yaş aralığında olan 350 kadın oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, sosyo demografik özellikler anket formu ve“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS for Windows 17 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerler ile ortalama ve standart sapmaların yanı sıra; Varyans Analizi, Bağımsız gruplarda t testi, korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmada kadınlar eşitlikçi cinsiyet rolünden ortalama 29.77±6.96 (8-40), kadın cinsiyet rolünden 22.85±5.29 (9-36), evlilikte cinsiyet rolünden 27.38±6.51(11-40), geleneksel cinsiyet rolünden 23.09±6.68 (9-39), erkek cinsiyet rolünden 20.05±5.81(6-30) ve toplumsal cinsiyet rolü toplamından ise 123.15±20.97 (62-172) puan almışlardır. Kadınların toplumsal cinsiyet toplam puanı ve alt boyutlarına ilişkin eşitlikçi, geleneksel cinsiyet rolü alt boyutunda geleneksel tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Kadınların toplumsal cinsiyet toplam puanı ile eğitim durumu, çalışma durumu, anne ve baba eğitimi, gelir düzeyi, eş öğrenim durumu, evlenme şekli, cinsiyet eşitliği hakkında eğitim alma ve cinsiyet ayrımcılığına maruz kalma durumuna göre toplumsal cinsiyet toplam puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Araştırma sonuçlarına doğrultusunda, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutumların kazandırılması adına kadınların ve toplumun bilinçlendirilmesi, kadınların eğitim, fırsat eşitliği, çalışma hayatına girme, siyasete ve karar alma mekanizmalarına katılım gibi imkanlardan daha fazla faydalanması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Determination of Women's Attitudes Towards Gender Roles This study was conducted to determine the attitudes of women towards gender roles. The research population consisted of 11142 women who applied to the gynecology policlinic of Kars University University Health Research and Application Center hospital in Kars province in one year. The sample of the study consisted of 350 women between the ages of 15-49 who applied to the clinic between 30.11.2017-30.01.2018. Socio demographic characteristics questionnaire and“Gender Roles Attitude Scale”were used as data collection tools. Data obtained from the study were analyzed with the SPSS for Windows 17 package program. In the analysis of the figures, numbers, percentages, minimum and maximum values, average and standard deviations, Variance Analysis, Independent groups t-test, Correlation analyzes were used. In the study, women were found to have an average of 29.77 ± 6.96 (8-40) in the equality sex role, 22.85 ± 5.29 (9-36) in the female gender role, 27.38 ± 6.51 (11-40) in the gender role in marriage, 23.09 ± 6.68 , 20.05 ± 5.81 (6-30) from the male gender role and 123.15 ± 20.97 (62-172) from the gender role total. It has been determined that women have a traditional grip on the gender mainstreaming subscale of the egalitarian, traditional gender role for the total score and subscales. The difference between the total gender score of women and gender total point averages according to education status, working status, education of parents, income level, education level, marriage style, gender equality education and gender discrimination were statistically significant (p <0.05). In the light of the results of the research, it should be possible to make women and society more aware of opportunities for equality in gender roles, women should benefit more from opportunities such as education, equal opportunities, participation in working life, participation in politics and decision making mechanisms.