Pankreas safra kesesi ve safra yolları kanserlerinde Rho-Kinaz gen polimorfizmi ile metastaz arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relation between rho-kinaz gene polymorphism and metastasis in cansers of pancreas, gallbladder and bile ducts
- Tez No: 508482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SEVİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Rho-kinaz, ROCK2, Polimorfizm, Rho-kinase, ROCK2, Polymorphism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk popülasyonunda Rho-kinaz enzimleri olan ve metastaz biyolojisinde etkinlikleri bilinen ROCK-2 gen polimorfizmi ile pankreas, safra kesesi ve safra yolları kanserleri arasındaki muhtemel ilişkiyi araştırmaktır.Bu çalışmada, metastaz gelişmemiş pankreas kanseri (n=16), safra kesesi ve safra yolları kanseri (n=23) olan hastalar ve metastaz gelişmiş pankreas kanserli (n=78), safra kesesi ve safra yolları kanserli (n=76) hastalar ve herhangi bir hastalığı olmayan, sağlıklı gönüllüler (kontrol grubu, n=162) çalışmaya alındı. Hastalardan ve kontrol grubundan alınan kan örneklerinden DNA izolasyonları yapıldı ve NCBI SNP data base (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/SNP/ snp_ref.cgi?locusId=6093)' den alınan primer ve problar ile LightCycler (Roche, Almanya) cihazıyla floresan PCR yöntemi kullanılarak erime eğrisi analizi yapıldı.ROCK-2 geni Thr431Asn polimorfizmi için Thr-Thr, Thr-Asn ve Asn-Asn genotip frekansları kontrol grubuna göre karşılaştırıldığında hem nonmetastatik pankreas hem de non metastatik safra kesesi ve safra yolları gruplarında anlamsız (p>0.05) bulundu. Benzer şekilde metastatik pankreas, safra kesesi ve safra yolları kanseri gruplarında da anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Thr ve Asn allel frekansları bakımdan hem kontrol ve nonmetastatik grup arasında hem de metastatik grupta anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0.05).Bu araştırma pankreas, safra kesesi ve safra yolları kanserlerinde ROCK-2 gen polimorfizminin rolünü araştıran ilk çalışmadır. Elde edilen veriler ışığında ROCK2 gen polimorfizminin, pankreas, safra kesesi ve safra yolları kanserlerinin erken saptanması ve metastaz gelişimini önceden tahmininde bir belirleyici olarak kullanılabilmesi mümkün görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evalute the relationship between cancers of pancreas, gallbladder, and bile ducts metastasis and ROCK-2 gene polymorphism in Turkish population.This study involved patients of cancer without metastasis (pancreas n=16, gallbladder and bile ducts n=23) and patients of cancer with metastasis (pancreas n=78, gallbladder and bile ducts n=76), and healty volunteers (control group n=162). DNA has been isolated from blood samples of patients and control group. And meelting curve analyses has been made with PCR method at LightCycler (Roche, Germany) equipment with primary and probes from NCBI SNP data base (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/SNP/ snp_ref.cgi?locusId=6093).ROCK-2 gene in terms of Thr431Asn polimorfism, Thr-Thr, Thr-Asn and Asn-Asn genotip frecances comparing to control group are found statisticaly insignificante in both cancer groups nonmetastatic pancreas, and nonmetastatic gallbladder and bile ducts (p>0,05). Similarly, among groups of metastatic carcinomas of pancreas, gallbladder, and bile ducts are found statistically insignificant (p>0.05). No significant correlation is found statistically between both control and nonmetastatic, and metastatic groups in terms of Thr and Asn allel frecance (p>0.05).This study is the first investigating the role of ROCK-2 gene polimorfism in cancers of pancreas, gallbladder and bile ducts. In the light of obtained data, ROCK-2 gene polimorfism seems to be possible marker both early determinig the cansers of pancreas, gallbladder and bile ducts and predicting metastasis.