Kombine spinal - epidural anestezi uygulanan sezaryen operasyonlarında intratekal levobupivakain ile levobupivakain - fentanil, levobupivakain - sufentanil kombinasyonlarının karşılaştırılması
The comparison of intrathecal levobupivacaine, levobupivacaine-fentanyl and levobupivacaine-sufentanil combinations in combined spinal and epidural anaesthesia for caesarean section
- Tez No: 508494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, fentanil, sufentanil, spinal anestezi, sezaryen
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sezaryen operasyonlarında anne ile birlikte fetusun da düşünülmesi gerektiğinden , anestezik yöntem ve ilaç seçimi önemlidir. Annedeki gebeliğe bağlı gelişen fizyolojik değişikler de anestezi uygulamalarını özellikli kılmaktadı r. Sezaryen operasyonlarında rejyonal anestezi; lokal anesteziklerin tek başına ya da sıkllıkla opioidler olmak üzere bir adjuvanla uygulanması ile konforlu bir şekilde yapılmaktadır. Levobupivakain rasemik bupivakainin S(-) izomeri olan uzun etkili, amid tipinde bir lokal anestetiktir. Fentanil ve sufentanil gibi opioidler sensorial blok süresini daha uzatmak için lokal anesteziklere eklenir. Bu çalışmada kombine spinal epidural anestezi altında sezaryen operasyonu geçirecek 45 gebede yeni bir lokal anestezik olan levobupivakainin tek başına kullanımını ile levobupivakain - fentanil ve levobupivakain - sufentanil kombinasyo nl arının hemodinamik etkileri ve spinal bloğa ait özelliklerinin karşılaştırılmasını amaçlandI. K ı rıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulunun onayı alındıktan sonra elektif sezaryen operasyonu geçirecek 45 gebe çalışmaya dahil edildi. Hastalar Amerikan Anestezi Cemiyeti sınıflamasına göre ASA i grubu, elektif sezaryen operasyonu geçirecek, tek canlı fetusa sahip gebelerden seçildi. Premedikasyon yapılmadan operasyon salonuna alın a n hastalarınmonitorizasyonları yapılarak antekubital venlerin birinden uygun damar yolu girildi. Tüm hastalara 10 ml/kg ringer laktat solusyonu ile ön yükleme yapıldı. Kombine spinal-epidural teknikle spinal olarak; Grup I'de 2 ml %0,5 levobupivakain ve 1 ml serum fizyolojik karışımı (toplam 3ml), Grup II 'de 2 ml %0,5 levobupivakain ve 15 mcg Fentanil (toplam 3 ml), Grup ii I'te 2 ml %0,5 levobupivakain ve 1,5 mcg sufentanil solüsyonu (toplam 3 ml) enjekte edildi. Spinal iğne çıkarıldıktan sonra epidural kateter 2-3 cm içeride kalacak şekilde yerleştirildi. Spinal uygulamadan sonra operasyonun ilk 20 dk' sına kadar dakikada bir 20. dakikadan sonra operasyon bitimine kadar 5 dk ara ile hastaların nabız , ortalama arter basıncı ve oksijen satürasyonu değerleri kaydedildi. Sistolik arter basıncının 90 mmHg ' nın altına düşmesi veya ortalama arter basıncının başlangıç değerinin %20'sinden fazla azalması hipotansiyon olarak kabul edildi ve intravenöz (iv) 5 mg efedrin verildi. Bradikardi (kalp hızı < 50 atı m/dakika) varlığında 0,5 mg atropin iv yoldan uygulandı. Duyusal blok seviyesi midklavikuler hatta ve bilateralolarak pinprick test ile; ilk 20 dk 2 dk aralıklarla , daha sonra ise operasyon bitimine kadar 15 dk aralıklarka kontrol edildi. Motor blok düzeyleri ise Bromage skorlaması ile intratekal enjeksiyondan sonra; ilk 20 dk'da 5 dk aralıklarla , cerrahi işlem başlangıcından sonra operasyon sonuna kadar 15 dk aralıklarla kontrol edildi. Intratekal enjeksiyondan sonra; duyusal blok başlama zamanına kadar geçen süre, maksimum duyusal blok yüksekliği ve bu seviyeye ulaşma zamanı, maksimum bromaj skoru ve zamanı , duyusal bloğun T12 seviyesine gerileme zamanı , motor blok süresi ve ilk analjezik gereksinimi not edildi. Ayrıca yan etkiler not edildi. istatistikseldeğerlendirmede SPSS 13.0 paket programı kullanıldı. Bu çalışmada sezaryen operasyonlarında spinal anestezi için uygulanan levobupivakain opioid kombinasyonlarının , levobupivakainin tek başına kullanımına göre daha etkin intraoperatif ve postoperatif analjezi ve motor blok sağladığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The selection of drug and anaesthetic technique is important in caesarean section because of maternal and fetal condition. Physiologic changes related to pregnancy make anaesthetic administrations special. Regional anaesthesia with local anaesthetics alone or plus adjuvant especially opioids can be applied comfortably, for section operations. Levobupivacaine, the 5(-) isomer of bupivacaine is long duration am ide local anaesthetic. Opioids like fentanyl and sufentanil are added to local anaesthetics to extend the duration of sensorial bloek. It was aimed to compare the haemodynamic effects and spinal block properties of levobupivacaine alone, and levobupivacaine-fentanyl and levobupivacainesufentanil combinations in pregnant undergoing combined spinal and epidural anaesthesia for elective caesarean section. Forty five patients (ASA i status according to the American Society of Anaesthesiologists and having one healthy fetus) were included to the study after obtaining the approval of Kirikkale University Faculty of Medicine Ethic Committee. No patient was premedicated. After being monitored and accessing intravenous line ringer lactate 10 mL! kg was infused. In Group I. levobupivacaine 0.5% 2 mL andsaline 1 mL (total 3 mL), in Group II, levobupivacaine 0.5% 2 mL plus fentanyl 15 mcg (total 3 mL) and in Group iii levobupivacaine 0.5% 2 mL plus 1.5 mcg sufentanil (total 3 mL) were injected intrathecally. After removal of spinal needle epidural catheter was left advancing 2-3 cm. Pulse, mean arterial pressure and oxygen saturation were recorded at every minute during the first 20 minutes, at five minutes intervals after 20 minutes. Systolic arterial pressure lower than 90 mmHg or mean arterial pressure lower than 20% of beginning value was accepted as hypotension, and ephedrine 5 mg was applied intravenously (iv). Atropin 0.5 mg iv was injected for bradycardia (heart rate