Subakut tiroidit tanısı ile takipli hastaların klinik özellikleri, laboratuvar verileri, tedavi seçimi ve uzun süreli sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical characteristics, laboratory data, treatment selection and long-term results of patients followed with a diagnosis of subacute thyroiditis
- Tez No: 872916
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE ŞEBNEM AKTARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Subakut tiroidit, kalıcı hipotiroidi, non-steroid anti-inflamatuvar ilaç, nüks, steroid, Subacute thyroiditis, permanent hypothyroidism, non-steroidal anti-inflammatory drug, relapse, steroid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Subakut Tiroidit Tanısı İle Takipli Hastaların Klinik Özellikleri, Laboratuvar Verileri, Tedavi Seçimi ve Uzun Süreli Sonuçlarının Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı subakut tiroidit (SAT) tanısıyla takip edilen ve non-steroid anti-inflamatuar ilaç (NSAİİ) veya steroid tedavisi alan hastaların klinik ve laboratuvar verilerini karşılaştırmak; ayrıca bu tedavilerin nüks ve kalıcı hipotiroidi sıklığı üzerindeki etkilerini değerlendirmekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniklerinde 01.05.2018 ile 31.12.2022 tarihleri arasında subakut tiroidit (SAT) tanısı ile takip ve tedavi edilen 18 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru anındaki klinik bulguları, laboratuvar verileri, yapılan tiroid ultrasonografi (USG) değerlendirmeleri, aldıkları tedaviler ve bir yıllık izlemlerindeki tiroid fonksiyon testi (TFT) sonuçları incelendi. Ayrıca, tedavi bitiminde nüks, kalıcı ve geçici hipotiroidi durumları değerlendirildi. Hastalar, aldıkları tedaviye göre non-steroid anti-inflamatuar ilaç (NSAİİ), steroid veya NSAİİ'den sonra steroid başlananlar olarak gruplandırıldı. Tedavi gruplarının verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada 73 (%83.9) kadın ve 14 (%16.1) erkek olmak üzere toplam 87 hasta değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 45.60±9.78 yıldı. Başvuru sırasında hastaların %20.7'sinde ek hastalık bulundu. Başvuru öncesinde hastaların %32.2'si antibiyotik kullanmıştı. Hastaların %66.7'sinde üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) öyküsü, %96.6'sında tiroid lojunda ağrı, %14'ünde subfebril ateş mevcuttu. Tiroid ultrasonografisinde %44.8 unilateral, %55.2 oranında bilateral tutulum saptandı. Laboratuvar verilerine göre, başvuru anında serum CRP ortanca değeri 35 (0.5-204) mg/L ve Eritrosit Sedimantasyon Hızı ortanca değeri 36 (4-140) mm/saat olarak yüksek bulundu. Tiroid fonksiyon testi (TFT) sonuçları değerlendirildiğinde, hastaların %36.8'i ötiroid, %60.9'u tirotoksikoz, %2.3'ü hipotiroidi tanısı aldı. Tedavi seçimleri incelendiğinde, %40.2'sine NSAİİ, %36.8'ine steroid, %20.7'sine tedavi yetersiz kalınca ikinci ilaç olarak steroid başlandığı tespit edildi. Steroid tedavisi alan grup, diğer tedavi grupları ile karşılaştırıldığında subfebril ateş ve tirotoksikoz oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.008, p=0.007). NSAİİ'den sonra steroid başlanan grupta, hastaların başvuru anında ötiroidi oranı diğer tedavi gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.005). Hastaların sonlanım bulguları incelendiğinde, %17.2'sinde geçici hipotiroidi, %24.1'inde kalıcı hipotiroidi ve %20.7'sinde nüks geliştiği tespit edildi. Nüks gelişen grupta steroid kullananların oranı %61.1 olup, NSAİİ alanlara göre %38.9 daha yüksekti; ancak tedavi grupları karşılaştırıldığında kalıcı ve geçici hipotiroidi ile nüks gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışmada, hastaların başvuru öncesi antibiyotik kullanımının SAT ile diğer enfeksiyonların karışabileceğine dikkat çekmektedir. Ayrıca, ÜSYE öyküsü, tiroid lojunda ağrı ve subfebril ateş bulguları olan hastalarda SAT'in akla gelmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Serum CRP ve Eritrosit Sedimantasyon Hızı (ESH) yüksekliği, tanıyı destekleyici önemli bulgulardır ve tiroid USG ayırıcı tanıda önemli bir rol oynamaktadır. Hastalar genellikle tirotoksikozun klinik bulgularının ön planda olduğu dönemde başvurmaktadır. Tedavi seçimleri incelendiğinde, NSAİİ büyük oranda tercih edilmiş ancak diğer tedavi gruplarına göre 0-2 hafta gibi kısa süre kullanıldığı görülmüştür. Hastalığı kontrol altına almakta yetersiz kaldığında durumlarda, daha etkin bir antiinflamatuar tedavi olan steroid tedavisine geçilmiştir. Özellikle ağrı, subfebril ateş ve tirotoksikoz bulguları olan hastalarda steroid tedavisi başlangıç olarak önerilmektedir. Hastaların sonlanım bulguları olan geçici ve kalıcı hipotiroidi ile nüks gelişmi açısından uzun süreli takip gereklidir. Tedavi yöntemlerinin ve takip stratejilerinin dikkatli bir şekilde planlanması, hastalığın yönetiminde daha etkili ve özelleştirilmiş tedavi protokollerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir, nüks ve hipotiroidi oranlarını azaltabilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Clinical Characteristics, Laboratory Data, Treatment Selection and Long-Term Results of Patients Followed with a Diagnosis of Subacute Thyroiditis Introduction: The aim of this study was to compare the clinical and laboratory data of patients diagnosed with subacute thyroiditis (SAT) who were treated with non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) or steroids; additionally, it aimed to evaluate the effects of these treatments on the frequency of recurrence and permanent hypothyroidism. Materials and Methods: The study includes patients aged 18 and over who were followed up and treated with a diagnosis of SAT at the Internal Medicine Clinic, Endocrinology and Metabolic Diseases polyclinics of the University of Health Sciences, Adana City Training and Research Hospital, between 01.05.2018 and 31.12.2022. In addition to the demographic data of the patients, symptoms at the time of admission, laboratory results, ultrasonographic evaluations, treatments they received, thyroid function test results at one-year follow-up, recurrence, permanent and temporary hypothyroidism were examined. Results: Findings: The study evaluated a total of 87 patients, comprising 73 (83.9%) females and 14 (16.1%) males. The average age of the patients was 45.60 ± 9.78 years. At the time of presentation, 20.7% of the patients had additional diseases. Before the presentation, 32.2% of the patients had used antibiotics. A history of upper respiratory tract infections was present in 66.7% of the patients, pain in the thyroid lodge in 96.6%, and subfebrile fever in 14%. Thyroid ultrasonography revealed unilateral involvement in 44.8% and bilateral involvement in 55.2% of cases. Laboratory data indicated high median serum CRP levels of 35 (0.5-204) mg/L and Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) of 36 (4-140) mm/hr at the time of presentation. When thyroid function tests (TFT) were evaluated, 36.8% of the patients were euthyroid, 60.9% had thyrotoxicosis, and 2.3% were diagnosed with hypothyroidism. Upon reviewing treatment choices, 40.2% received NSAIDs, 36.8% steroids, and 20.7% were switched to steroids as a second-line treatment due to inadequate response. The group treated with steroids, when compared with other treatment groups, showed statistically significant higher rates of subfebrile fever and thyrotoxicosis (p=0.008, p=0.007). In the group that started steroids after NSAIDs, the proportion of patients who were euthyroid at the time of presentation was significantly higher compared to other treatment groups (p=0.005). On examining the final outcomes, transient hypothyroidism occurred in 17.2%, permanent hypothyroidism in 24.1%, and recurrence in 20.7% of the patients. Among the recurrence group, 61.1% were treated with steroids, which was 38.9% higher than those treated with NSAIDs; however, no statistically significant difference was found when comparing treatment groups regarding permanent and transient hypothyroidism and recurrence. Conclusion: This study highlights that prior antibiotic use in patients can lead to confusion between SAT and other infections. It also emphasizes that SAT should be considered in patients presenting with a history of upper respiratory tract infections , pain in the thyroid lodge, and subfebrile fever. Elevated serum CRP and Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) are significant findings that support the diagnosis, and thyroid ultrasonography plays a crucial role in differential diagnosis. Patients often present during periods when the clinical symptoms of thyrotoxicosis are prominent. Treatment choices were examined, and NSAIDs were predominantly used, though they were administered for a short duration of 0-2 weeks compared to other treatment groups. In cases where disease control was inadequate, a switch to steroids, a more effective anti-inflammatory treatment, was made. Steroid treatment is particularly recommended initially for patients with pain, subfebrile fever, and thyrotoxicosis. Long-term follow-up is required to monitor the outcomes of transient and permanent hypothyroidism and recurrence. Carefully planning treatment methods and follow-up strategies can contribute to more effective and customized treatment protocols, potentially reducing the rates of recurrence and hypothyroidism and improving patients' quality of life.