Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran hastalarda cinsel işlev bozukluğu sıklığı
The Rate of Sexual Dysfunction in Psychiatric Outpatients
  1. Tez No: 508541
  2. Yazar: DİLEK GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev bozukluğu, DSM-V, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği, SCID-I, Sexual dysfunction, DSM-V, Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction, SCID-I
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri polikliniğine ayaktan başvuran hastalarda cinsel işlev bozukluğu (CİB) tanısının sıklığını, bu tanıyı alan hastaların eşlik eden psikiyatrik hastalıklarını ve sosyodemografik verilerle ilişkilerini araştırmak için amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 1 Aralık 2013 - 30 Haziran 2014 tarihleri arasında psikiyatri polikliniğine ayaktan başvuran 18-65 yaş arası, evli, olası CİB'i öngören tarama sorularını içeren formu doldurmayı kabul eden 369 kadın ve 232 erkek hasta alınmıştır. Olası bir CİB olduğu düşünülen 275 kadın ve 145 erkek hastadan görüşmeyi kabul eden 172 kadın ve 83 erkek hasta ile görüşülmüştür. Bu hastalara Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) uygulanmıştır. DSM-V tanı kriterlerine göre klinik görüşme ile CİB tanısı konulmuştur. Eş tanılar DSM-IV Eksen 1 Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: CİB sıklığı kadınlarda %67,4 ve erkeklerde %53 bulunmuştur. Kadınlarda depresif bozukluk tanısı alanlarda almayanlara göre CİB tanısı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,027). Sosyodemografik verilerden 38 yaş üzerinde olanlarda (p=0,034), çocuk sayısı üç ve üzerinde olanlarda (p=0,007), evlilik süresi 15 yıl ve üzerinde olanlarda (p=0,015), eşlik eden en az fiziksel bir hastalık varlığında (p=0,040), ve eşlik eden herhangi bir kardiyopulmoner hastalık olması durumunda (p=0,013) CİB tanısı anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Erkeklerde ise SCID-I tanıları ve sosyodemografik veriler ile CİB tanısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda CİB'in psikiyatri polikliniğine başvuran kadın ve erkek hastalarda oldukça sık görüldüğü, kadınlarda CİB'in depresif bozukluk ve sosyodemografik veriler ile ilişkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study was to examine the prevalence of sexual dysfunction (SD) and the relation of SD with comorbid psychiatric diseases and sociodemographic variables in patients who applied to KTU Psychiatry Department outpatient clinic. Method: The study included 369 female and 232 male married patients at the age range of 18-65, who applied to the KTU Psychiatry Department outpatient clinic between the dates of 1.12.2013-30.06.2014 and who agreed to fill up the form which is predicting SD. 275 women and 145 men gave answers suggesting a possible SD and 172 women and 83 men among those agreed to make a clinical interview. Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS) were applied to those patients. SD was diagnosed according to clinical interview based on DSM-V criteria for SD. Comorbid diagnoses were evaluated by SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders). Results: The prevalence of SD was 67,4% in women and 53% in men according to DSM-V. The prevalence of SD was significantly higher among women with the diagnosis of depressive disorder (p=0,027). Also the prevalence of SD was higher among women who were above 38 years of age (p=0,034), who had at least three children (p=0,007), who have been married for more than 15 years (p=0,015), who were diagnosed with comorbid physical illness (p=0,040) and who had comorbid cardiopulmonary illness (p=0,013). There was no significant difference between the patients with or without SD in terms of SCID-I diagnoses and sociodemographical variables in men. Conclusion: SD is highly prevalent among both female and male outpatients who applied to the psychiatry clinic. Also in our study it is found that SD in women is associated with depressive disorder and sociodemographic variables.